Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada bölgesel meseleleri ele aldı.
Konferansta, ABD'nin el koyduğu Afganistan Merkez Bankası'na ait döviz rezervlerine ilişkin bir açıklama yapan Putin, dondurulmuş fonların serbest bırakılmasını talep etti.
Putin konferansta yaptığı konuşmada Afganistan'daki ekonomik istikrarı sağlamak için ortak girişimler yapılmasını kaydederek "Afganların işgal sürecindeki kayıplarının telafi edilmesi için yasa dışı bir şekilde dondurulan Afgan fonlarının serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
Taliban'ın yönetimi ABD güdümlü eski Kabil hükümetinden devraldığı dönemde Afganistan Merkez Bankası'nın döviz rezervleri başlangıçta 10 milyar idi.
Bir süre sonra, nedeni bilinmeyen bir şekilde, söz konusu meblağın 7 milyar dolar olduğu açıklandı.
ABD yönetiminin son aldığı kararla birlikte paranın 3.5 milyar dolarlık kısmı 11 Eylül saldırılarının mağdurlarına ve 3.5 milyar doları ise Afgan halkına insani yardım olarak verilmek üzere bir fona aktarılacaktı.
Ancak Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin söz konusu yardım fonuna erişim hakkının bulunmadığı bildiriliyor.
Afgan yetkililer fonların tamamen Afganistan'a iade edilmesini istiyor.
Son olarak Rusya da Afganistan'a ait fonların serbest bırakılmasını talep etti.
Afganistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Haci Nureddin Azizi, Rusya ile akaryakıt ve tahıl tedarik etmek amacıyla bir anlaşma imzaladıklarını duyurmuştu.
Rusya'nın henüz Afganistan'ı resmi olarak tanımadığı biliniyor.
Rusya-Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi ilişkileri
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov daha önce, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimini tanıyabileceklerini ifade etmişti.
Rusya'nın Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, yeni yönetimin tanınması konusunda ABD'yi izlemeyeceklerini vurgularken, Taliban'ın Orta Asya için tehdit oluşturmadığını söylemişti.
Kabulov, Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimini tanıma ihtimalleri bulunduğunu belirterek, kapsamlı ve etkin bir siyasi hükümetin oluşması durumunda ciddi görüşmelere zemin oluşacağını belirtmişti.
Afganistan'daki ekonomik durum
Neredeyse yarım asırlık kesintisiz savaş sürecinden yeni sıyrılan Afganistan'da halkın büyük kısmı yoksulluk içerisinde yaşıyor. Konunun uzmanları bu yoksulluğun aşılamamasındaki en büyük engel olarak ABD'nin ekonomik yaptırımlarını gösteriyor.
Taliban yönetiminin etkinliğinin artmamasını isteyen ABD ise ülkeden çekilirken Afganistan'a ait 10 milyar dolarlık döviz rezervini dondurmuştu.
Kaynak: Mepa News