Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada Batılı ülkelere Ukrayna'ya savaşmak üzere asker göndermeleri halinde nükleer bir savaşa yol açma riski taşıdıklarını söyledi ve Moskova'nın Batı'daki hedefleri vurabilecek silahlara sahip olduğu uyarısında bulundu.
Ukrayna'daki savaş, Moskova'nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana yaşanan en büyük krizi tetikledi. Putin daha önce de NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmanın tehlikelerinden söz etmişti ancak Perşembe günü yaptığı nükleer tehdit uyarısı en açık ifadelerinden biriydi.
Milletvekillerine ve ülkenin elit kesiminin diğer üyelerine hitap eden 71 yaşındaki Putin, Batı'nın Rusya'yı zayıflatmaya kararlı olduğu yönündeki iddiasını yineledi ve Batılı liderlerin Rusya'nın kendi iç işlerine karışmalarının ne kadar tehlikeli olabileceğini anlamadıklarını ileri sürdü.
Nükleer uyarısına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Pazartesi günü ortaya attığı Avrupalı NATO üyelerinin Ukrayna'ya kara birlikleri göndermesi fikrine özel bir atıfta bulunarak başladı. Ancak Macron’un ortaya attığı bu fikir ABD, Almanya, İngiltere ve diğerleri tarafından hızla reddedilmişti.
"Medeniyetin yok olacağı bir çatışma"
"(Batılı ülkeler) bizim de onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahip olduğumuzun farkına varmalılar. Tüm bunlar gerçekten de nükleer silahların kullanılacağı ve medeniyetin yok olacağı bir çatışmaya neden olabilir. Bunu anlamıyorlar mı?!" dedi Putin.
Altı yıllık bir dönem için yeniden seçilmesine kesin gözüyle bakılan 15-17 Mart başkanlık seçimleri öncesinde konuşan Putin, Rusya'nın büyük ölçüde modernize edilmiş ve dünyanın en büyüğü olan nükleer cephaneliğinden övgüyle söz etti.
"Stratejik nükleer güçler tümüyle hazır durumda" diyen Putin, ilk kez 2018'de sözünü ettiği yeni nesil hipersonik nükleer silahların ya konuşlandırıldığını ya da geliştirme ve test aşamalarının tamamlandığını belirtti.
Gözle görülür bir şekilde öfkeli olduğu gözlenen Putin, Batılı siyasetçilere geçmişte Rusya'yı başarısız bir şekilde işgal eden Nazi Almanyası'nın Adolf Hitler'i ve Fransa'nın Napolyon Bonapart'ı gibi kişilerin kaderini hatırlamalarını önerdi.
Putin, "Ama şimdi sonuçları çok daha trajik olacak" dedi.
"Bunun (savaşın) bir karikatür olduğunu düşünüyorlar" diyen Putin, Batılı siyasetçileri gerçek savaşın ne anlama geldiğini unutmakla suçladı çünkü onlar son otuz yılda Ruslarla aynı güvenlik sorunlarıyla karşılaşmadılar.
Doğu Avrupa sınırına daha fazla asker
Putin, Rus güçlerinin şu anda Ukrayna'daki savaş alanında inisiyatifi ele geçirdiğini ve birçok bölgede ilerlediğini söyledi. Rusya'nın ayrıca Finlandiya ve İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma kararı almasının ardından Avrupa Birliği ile olan batı sınırları boyunca konuşlandırdığı birlikleri arttırması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kremlin'in tecrübeli lideri Batı'nın Rus güçlerinin Ukrayna'nın ötesine geçerek Avrupa ülkelerine saldırabileceği yönündeki önerilerini "saçmalık" olarak niteledi. Ayrıca Moskova'nın Sovyetler Birliği'nin hatasını tekrarlamayacağını ve Batı'nın kendisini bütçesinin çok büyük bir kısmını tüketecek bir silahlanma yarışına "sürüklemesine" izin vermeyeceğini söyledi.
"Bu nedenle bizim görevimiz savunma sanayi kompleksini ülkenin bilimsel, teknolojik ve endüstriyel potansiyelini arttıracak şekilde geliştirmektir" dedi.
Putin, Moskova'nın ABD ile nükleer stratejik istikrar konusunda görüşmelere açık olduğunu söyledi ancak Washington'un bu tür görüşmelere gerçek bir ilgi duymadığını ve daha çok Moskova'nın sözde amaçları hakkında yanlış iddialarda bulunmaya odaklandığını öne sürdü.
Putin, "Son zamanlarda Rusya'ya karşı, örneğin uzaya nükleer silahlar yerleştireceğimiz gibi, giderek daha fazla asılsız suçlamalar yapılıyor. Bu tür imalar... bizi sadece ABD'nin lehine olan kendi şartlarında müzakerelere çekmek için bir taktiktir" dedi.
"...ABD başkanlık seçimlerinin arifesinde, vatandaşlarına ve diğer herkese dünyayı hala kendilerinin yönettiğini göstermek istiyorlar."
Kaynak: Mepa News, Reuters