Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin cumartesi yaptığı açıklamada Rusya’nın Sovyet döneminde uygulanan pratiklere geri dönmesini istemediğini söyledi. Rus lider, Sovyet döneminde mevcut liderlerin yerine geçecek halefin belirlenmesine dair uygun bir stratejinin bulunmadığını ve liderlerin ömür boyu görevde kaldığını belirtti.
Putin’in yorumları Dimitri Medvedev’in başbakanlıktan istifa etmesine ve mevcut hükümetin görevden çekilmesine neden olan siyasi sistemin yeniden yapılanmasına yönelik değişiklikler için harekete geçilmesinin ardından geldi. Putin istifaların ardından Medvedev’i Güvenlik Konseyi Başkan Vekili olarak atamış, başbakanlığa da Mihail Mişustin’i getirmişti.
Reuters’ın aktardığına göre Ruslar, hangi bakanların kurulacak yeni hükümette yerini koruyacağını merak ediyor.
Putin’in anayasal değişiklikleri Rus siyaseti açısından yeni bir merkezi denge öngörürken, hamle 67 yaşındaki liderin 2024’te başkanlığı bıraktığında da etkisinin devam etmesine yönelik bir genişleme olarak değerlendirildi. Vladimir Putin, gerek devlet başkanı gerekse de başbakan olarak Rus siyasetini 20 yıldır domine ediyor.
Eski bir KGB (Sovyetler Birliği’nin istihbarat servisi) yetkilisi olan Putin’i eleştirenler, görev süresi sona erse de Rus liderin etki kapasitesini sürdürmeyi amaçladığını belirtiyor.
Öte yandan cumartesi yaptığı açıklamada Putin, gelecek devlet başkanlarının görev sürelerini iki dönemle sınırlamak istediğini ifade etse de Rus lider dört dönemdir görevini sürdürüyor. Putin, Rus devlet başkanlarının ömür boyu görevde kalması fikrini reddettiğini belirtti.
"1980’lerin ortasındaki koşullara dönmek epey endişe verici olurdu. O dönem devlet başkanları ölene kadar görevde kalıyordu ve iktidar değişimi için gerekli koşulları sağlamadan görevi bırakıyordu. O koşullara dönmemenin daha iyi olacağını düşünüyorum."
Sovyetler Birliği’nin son döneminde Leonid Brejnev, Yuri Andropov ve Konstantin Çernenko gibi liderler görev süreleri devam ederken hayatlarını kaybetmişti.
Öte yandan AP'nin aktardığına göre, Alexei Navalny gibi muhalefet liderleri de, hamlenin halkın beklediği türden değişiklikler olmadığını belirtmişti. Bir diğer muhalefet lideri Vladimir Milov’sa, “Toplum ekonomik büyümenin yeniden başlatılmasını bekleyemez ve Putin bunu hiç önemsemiyor, başka şeylerle ilgileniyor” ifadelerini kullanmıştı.