Putin: Ukrayna'nın uzun menzilli silahlar kullanması NATO'yu Rusya ile savaşa sokar

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müttefiklerini Rusya'nın derinliklerine saldırmak için tedarik edilen silahlar üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaya çağırdı.

RUsya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'nın Rusya'yı vurmak için uzun menzilli silahlar kullanmasına izin vermesi halinde NATO'nun ülkesiyle "savaşa girmiş" olacağı uyarısında bulundu.

Putin, "Bu durum çatışmanın doğasını önemli ölçüde değiştirecektir. Bu, NATO ülkelerinin, ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelir" dedi ve ekledi:

"Ve eğer durum böyleyse, o zaman bu çatışmanın özündeki değişikliği göz önünde bulundurarak, bizim için yaratılacak tehditlere dayalı uygun kararlar alacağız"

Putin'in söz konusu açıklamaları, Ukrayna'ya Rusya içindeki hedefleri vurma izni verilmesini görüşmesi beklenen İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Cuma günü Washington'da yapılacak toplantı öncesinde geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, güçlerinin Rusya'nın derinliklerindeki havaalanlarını, mühimmat depolarını ve komuta merkezlerini hedef alabilmesi için Batı tarafından tedarik edilen uzun menzilli silahlar üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını defalarca talep etti.

ABD'ye giderken gazetecilere konuşan Starmer şunları söyledi: "Bu çatışmayı Rusya başlattı. Rusya Ukrayna'yı yasadışı bir şekilde işgal etti. Rusya bu çatışmayı derhal sona erdirebilir. Ukrayna'nın kendini savunma hakkı vardır"

Bu zirve muhtemelen Biden görevden ayrılmadan önce ve Kasım ayında Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump'ı karşı karşıya getirecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesinde ABD ve İngiliz liderler arasındaki son görüşme olacak.

Trump, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgaliyle başlayan savaş konusunda Harris ile bu hafta yaptığı münazara sırasında taraf tutmayı reddetti ve sadece "Savaşın durmasını istiyorum" dedi.

Ukrayna'nın en önemli taleplerinden biri ABD üretimi Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) ile Rusya'nın derinliklerine saldırmak.

Ukrayna, 6 Ağustos'taki sürpriz sınır ötesi saldırısının ardından Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesinde saldırılarına devam ediyordu ancak Zelenskiy Perşembe günü Moskova birliklerinin karşı saldırı düzenlediğini doğruladı.

Öte yandan Rus ordusu Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerde de ilerleyişini sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri