Putin yeni başbakan olarak Mihail Mişustin'i aday gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, istifa eden Başbakanı Dmitriy Medvedev'in yerine Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin'i yeni başbakan olarak aday gösterdi.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in yeni başbakan olarak Federal Vergi Hizmetleri Başkanı Mihail Mişustin'i önerdiğini duyurdu.

Başbakan Dimitri Medvedev bugün tüm kabinesiyle birlikte istifasını vermişti.

Parlamentonun alt kanadı Duma'da yapılacak oylamada, Putin'in önerdiği Mişustin'in başbakan olarak kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

53 yaşındaki Mişustin 2010'dan bu yana Federal Vergi Hizmetleri adlı kurumun başkanı olarak görev yapıyor.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Mişustin ile görüşüp başbakanlık teklifinde bulunduğu ve onun da kabul ettiği bildirildi.

Medvedev tüm kabinesiyle istifa etti

Rusya'da Başbakan Dimitri Medvedev dahil tüm kabine üyeleri istifalarını verdi.

Oluşturulacak yeni hükümetin yapısına Devlet Başkanı Vladimir Putin karar verecek.

Medvedev hükümetinin istifa kararı, Putin'in Parlamento'da gerçekleştirdiği ve görev süresinin uzaması anlamına gelebilecek anayasal değişikliklerin işaretini verdiği yıllık konuşmanın hemen sonrasında açıklandı.

Putin ile birlikte kameraların karşısına geçen Medvedev, Putin'in talep ettiği reformların önünü açabilmek için bu kararı aldığını söyledi, kendisine teşekkür eden Putin'in elini sıktı.

Devlet Başkanı Putin, istifa eden Medvedev'in yeni hükümet yapısında Güvenlik Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görevlendirileceğini açıkladı.

Putin, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında Medvedev'in iç ve dış güvenlik konularından sorumlu olacağını belirtti.

Putin'in istediği Anayasa değişiklikleri neler?

Putin, parlamentodaki konuşmasında, devlet başkanlarının görev süresinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti ve anayasanın başkanlara toplamda en fazla iki dönem görev hakkı tanıyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Başkanlığı görevini bırakarak farklı bir göreve geçeceği konuşulan Putin'in bu açıklaması, kendi iktidar süresini uzatmak için yapılmış bir manevra olarak yorumlandı.

Putin, devlet başkanlığı görevinde dördüncü döneminde ve görev süresi 2024'te doluyor. Mevcut yasalarla Putin'in yeniden devlet başkanı seçilmesi mümkün değil.

Üst üste iki dönem başkanlık yaptıktan sonra dört yıl boyunca Başbakanlık görevine geçen Putin, daha sonra Devlet Başkanlığına geri dönmüştü. Putin'in başbakan olduğu 2008-2012 yıllarında devlet başkanlığı görevini Medvedev almıştı.

Putin, kendisinin başkanlığını yürüttüğü Devlet Konseyi'nin de yetki alanının genişletilmesini gündeme getirdi.

Yıllık konuşmasında başkanlık sisteminin devamından yana olduğunu belirten Putin, parlamentoya, başbakanı seçebilmesi için daha büyük yetkiler veren bir anayasa değişikliği yapılması için referanduma gidilmesini de önerdi.

Medvedev: Değişiklikler tüm güçler dengesini değiştirecek

Medvedev istifasını duyurduğu açıklamada yapılacak değişikliklerin yönetimde tüm güçler dengesini değiştireceğini belirtti:

"Bu değişiklikler uygulamaya konduğunda...anayasanın tüm maddelerinde ciddi değişime neden olacağı gibi tüm güçler dengesini, parlamentonun ve yargının gücünü değiştirecek. Bu bağlamda, hükümet var oduğu şekliyle istifa ediyor."

Mevcut hükümet, yenisi kurulana kadar görevde kalacak.

Putin'den doğum oranını artırma planı

Putin'in yıllık konuşmasında ağırlık verdiği konulardan biri de ülkedeki doğum oranının artırılması oldu.

Doğum oranını artırmak için birkaç maddeden oluşan bir plan hazırladıklarını duyuran Putin, Rusya'da kadın başına düşen 1,5 doğum oranını 4 yılda 1,7'ye çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Putin geçen yıl aynı amaçla, kalabalık aileler için vergi muafiyeti sözü de vermişti.

Putin yıllık konuşmasında da anne olanlara devlet tarafından maddi yardım yapılacağını duyurdu. "Annelik sermayesi" adı verilen yardım bugüne kadar sadece en az iki çocuğu olan ailelere veriliyordu.

Dört çocuk annesi kadınlarsa bazı vergi muafiyetlerinden yararlanıyor.

İlk kez 2007'de ödenmeye başlanan Annelik Sermayesi yardımının toplam miktarı 7 bin 600 dolar yani yaklaşık 44 bin 700 TL. Ancak son birkaç yıldır Rusya'da da birçok endüstri toplumunda olduğu gibi doğum oranlarındaki artış durdu.

1990'larda Rusya'nın nüfusu büyük oranda düştü. O yıllardan bu yana doğum oranlarının ve nüfusun artırılması için devlet çeşitli önlemler alıyor.

Bugün Rusya'nın nüfusu 147 milyon. Ancak Putin, 1990'larda doğanların bugün çocuk sahibi olabilecek yaşa geldiğini belirterek "çok zor bir demografik süreçten geçiyoruz. Rusya'nın kaderi ve tarihi görünümünü, kaç kişi olduğumuz belirleyecek" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Putin yeni hükümetle neyi amaçlıyor?
Putin yeni kabineyi onayladı: Çok dengeli ve ciddi şekilde yenilenmiş
Putin: Rusya'nın Sovyet dönemi uygulamalarına dönmesini istemiyorum

Haberler Haberleri