Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Çerkesya

Tarihi Çerkesya coğrafyası, Müslüman Çerkeslerin yaşam alanı.

Bugün Rusya’nın kontrolü altında bulunan coğrafyada yaklaşık 750 bin Müslüman Çerkes yaşıyor. Rusya’nın baskıları sebebiyle yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve bölge dışında yaşayan Çerkeslerin sayısı ise 5 milyondan fazla.

Çerkeslerin İslamlaşma süreci 1200’lü yıllarda Tatarların etkisiyle başladı. Çerkesler özellikle Memluk Devleti’nin yönetici sınıfını oluşturdular. Çerkesya coğrafyasında İslam 15’inci yüzyılda yaygınlaşırken Osmanlı Devleti’nin çalışmaları doğrultusunda bölge 18’inci yüzyılda büyük ölçüde İslamiyeti benimsedi.

1700’lü yılların sonlarında Çerkesya coğrafyasında hız kazanan İslamlaşma süreci kapsamında bölgede camiler, medreseler ve çeşitli İslami kurumlar inşa edildi. İslamiyet bölgedeki Çerkes halkının kimliğinin bir parçası haline geldi.

Müslüman Çerkes halkı, Rusların 1700’li yılların ardından Kafkasya’yı ele geçirme planlarının karşısında ciddi bir direniş sergileyen Kafkas halkları arasında yer aldı. Zamanla bölgeyi ele geçiren Ruslar Müslüman Çerkeslere soykırım uyguladı. 1864 yılında yaklaşık 1.5 milyon Çerkes bölgeden tehcir edildi.

Günümüzde Müslüman Çerkes halkı başta Türkiye olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşıyor. Çerkesya’da ise az sayıda Çerkes Rusya’nın baskıları altında var olma mücadelesi veriyor. Müslüman Çerkeslerin topraklarını geri alma umudu ise halen canlılığını koruyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Hak İhlalleri Haberleri