Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Fas

Fas Afrika kıtasının kuzeybatı ucunda yer alan ve köklü bir geçmişe sahip olan bir Müslüman coğrafyası.

Yaklaşık 40 milyon nüfusa sahip olan Fas’ın tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor. Bölgede Arap, Berberi ve Sahravi Müslümanlar birlikte yaşıyor.

Fas coğrafyasına İslamiyet Batı Afrika’daki ilk fetihler sırasında ulaştı. Bölgede İslam egemenliği ilk kez 660’lı yıllarda Ukbe bin Nafi liderliğindeki İslam ordusu tarafından kuruldu. Fas’ın İslamlaşması yaklaşık iki asır içerisinde büyük ölçüde tamamlandı.

Devam eden yıllarda Fas’ta farklı Müslüman devletler egemen oldu. Fas toprakları özellikle Endülüs’ün fethinde ve sonraki yıllarda bölgede İspanyollar başta olmak üzere Avrupalılara karşı yapılan savaşlarda bir ileri karakol vazifesi gördü.

Sürekli olarak İspanyol saldırılarına maruz kalsa da Fas coğrafyasında Müslümanların egemenliği 1800’lere kadar kesintisiz sürdü. 1800’lerin sonlarında Fas Fransa ve İspanya tarafından işgal edilmeye başlandı. Fas Müslümanları Abdulkerim Hattabi liderliğinde uzun süre direnseler de bölge tamamen işgal edildi.

Fas 1956 yılında bağımsızlığını ilan etse de kısmi İspanyol işgali 1970’lere dek sürdü. Ülke halen Batı destekli bir krallıkla yönetiliyor. Fas krallığı ABD ve İsrail ile ilişkilerinin yanı sıra ülkedeki Müslümanlara yönelik baskıları sebebiyle de eleştiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Hak İhlalleri Haberleri