Uzun yıllar Fransız sömürgeciliğinin yol açtığı problemlerle boğuşan Müslümanlar bugün de ülkedeki Rus işgaline karşı mücadele veriyor.
20 milyonu aşkın Müslümanın yaşadığı Mali’de birçok Müslüman etnik grup ve kabile bulunuyor. Bambaralar, Fulaniler, Tuaregler, Araplar gibi farklı Müslüman gruplar Mali genelinde yayılmış durumda.
İslamiyet ile 10’uncu yüzyıl sonrasında tanışan bölgede birçok farklı Müslüman devlet kuruldu. Mali, çeşitli İslami sultanlık ve imparatorlukların merkezi oldu.
Yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle tanınan Mali, dünyanın en fazla doğal zenginliğe sahip bölgelerinden biri olarak ünlendi. 19’uncu yüzyılda Batılı sömürgeci devletlerin Afrika’yı işgali sürecinde Mali toprakları Fransızlarca yağmalandı. Çok sayıda Müslüman katledildi.
Fransa 1960 yılında Mali’ye bağımsızlığını verse de ülkeyi sömürmeyi ve siyasi açıdan kontrol etmeyi sürdürdü. Fransa destekli yönetim ülkede Müslümanları baskı altına almayı sürdürdü. Fransa, bölgedeki çıkarlarının tehlikeye girmesiyle 2013 yılında Mali’yi “askeri müdahale” adı altında doğrudan işgal etti.
Mali’de son dönemde yaşanan darbeyle birlikte Fransız sömürgeciliği yerini Rus sömürgciliğine bıraktı. Halihazırda Rusya destekli cunta yönetimi ülkede Müslümanlara yönelik katliam ve işkence politikasını sürdürüyor. Malili Müslümanlar ise sömürüye karşı mücadelelerine devam ediyor.