İslamiyet ülkenin en hızlı yayılan dini olarak öne çıkıyor. 25 yıl sonra Müslümanların ülkenin en kalabalık ikinci dini grubu haline gelmesi bekleniyor.
Çin ile Hindistan arasında dünyanın en yüksek dağlarının yer aldığı bir bölgede bulunan Nepal’e İslamiyet ilk olarak 14’üncü yüzyılda ulaştı. Nepal’in Hint Altkıtası’ndaki Müslüman devletlerin hakimiyeti altına girmesiyle bölgede Müslüman nüfus arttı.
İslamiyetin bölgede tam anlamıyla yayılması ise daha çok Nepal’in batı komşusu Keşmir’den gelen Müslüman tüccarlar eliyle oldu. Zamanla Nepal’e Keşmir’den gelen birçok Müslüman da yerleşti. Bölgede Keşmir, Hint ve Tibet asıllı halklardan oluşan, kalabalık bir Müslüman nüfus ortaya çıktı.
Zamanla Çin ve Hindistan gibi bölgelerdeki baskılardan kaçan Müslümanların da Nepal’e sığınmasıyla ülkedeki Müslüman nüfus daha da arttı. Ancak artan nüfus Nepal yönetiminin baskısına uğradı. 1923’te İngilizlerin Nepal’in bağımsızlığını tanıması sonrasında da Müslümanlar aleyhindeki ayrımcılık sürdü.
Nepal Müslümanları, ülkenin içerisinden geçtiği farklı siyasi süreçler boyunca haklarını kazanmak ve ayrımcılıktan kurtulmak için mücadele ettiler. Nepal’de zaman içerisinde Müslümanların koşulları iyileşse de çoğunluğu oluşturan Hinduların ve ülke yönetiminin Müslümanlara yönelik baskıları sürüyor.