Fas topraklarıyla çevrelenmiş bu iki liman kentinin toplam nüfusu yaklaşık 170 bin. Bu nüfusun yarısından fazlası Müslümanlardan oluşuyor.
Sebte ve Melile’ye İslamiyet Kuzey Afrika’daki İslam fetihleri döneminde, 700’lü yılların başlarında ulaştı. Sebte kentinin limanı Endülüs’ü fetheden İslam ordularının gemilerinin yola çıktığı limandı. İki bölge tarih boyunca İber Yarımadası’na yönelik saldırılar için Müslümanlarca askeri birer üs olarak da kullanıldı.
Uzun yıllar Müslümanların egemenliğinde kalan iki kentte İslamiyet yayıldı. Ancak bölgeye yönelik İspanya ve Portekiz saldırıları devam etti. Sebte 1400’lü yıllarda Portekiz tarafından işgal edildi ve ilerleyen yıllarda İspanya hakimiyetine geçti. Melile de 1497 yılında İspanya tarafından işgal edildi.
Devam eden yıllarda bölgedeki Müslüman devletlerin Sebte ve Melile’yi geri alma girişimleri olduysa da bu girişimler sonuç vermedi. Osmanlı Devleti de bu bölgeleri İspanyollardan ele geçiremedi. İspanya Kuzey Afrika genelindeki ve bu iki kent özelindeki işgalini sonraki yıllarda genişletti.
İspanyollar ilerleyen süreçte Kuzey Afrika’dan çekilse de Sebte ve Melile’yi ellerinde tutmaya devam ettiler. Bugün halen Müslümanların çoğunlukta olduğu bu iki liman şehri İspanya’nın hakimiyetinde bulunuyor. İki bölgede Müslüman nüfusa karşı ayrımcı bir politika izlendiği belirtiliyor.