Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Tunus

Kuzey Afrika’nın önemli İslam coğrafyalarından biri olan Tunus zengin bir İslami tarihe sahip.

Yaklaşık 13 milyonluk bir nüfusa sahip olan Tunus’un nüfusunun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.

İslamiyet Tunus’a, Kuzey Afrika’nın İslam orduları tarafından fethedildiği ilk yıllarda, Hz. Osman döneminde ulaştı. 700’lü yılların başından itibaren İslam dini bölgede hızla yayıldı. Devam eden yıllarda bölge kısa dönemler haricinde Müslümanların egemenliği altında kalmaya devam etti.

Tunus coğrafyası Müslümanların Akdeniz üzerindeki fetihlerinde de önemli bir rol oynadı. Bu nedenle Avrupalıların hedefi haline gelse de Müslümanlar bölgeyi ellerinde tuttular. İlerleyen yıllarda Osmanlı denizcilerinin Akdeniz’de Avrupalılarakarşı savaşlarında da Tunus önemli bir konuma sahip oldu.

1800’lerin ortasında iktisadi ve siyasi yönden Avrupa’nın Tunus üzerindeki etkisi arttı. Bu doğrultuda 1881 yılında Fransızlar ülkeyi işgal ettiler. Tunus halkını asimile etme ve bölgeye Avrupalıları yerleştime çabaları sürdü. Ülke üzerindeki Fransa ve Batı etkisi 1956’daki bağımsızlık sonrasında da devam etti.

Tunus 1956 sonrasında uzun yıllar baskıcı yönetimlerce yönetildi. Ülkede İslami yaşantıyı ortadan kaldırma ve Batılılaşma girişimleri yaşanırken Müslümanlar baskı altına alındı. Tunus’ta halen Müslümanları baskı altında tutan ve temel hakları ihlal eden bir yönetim iktidarda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Hak İhlalleri Haberleri