"Refah'taki Gazzelilerin başka bir yere gidecek gücü kalmadı"

İsrail'in saldırı başlattığı Refah bölgesinde yaşayan Filistinlilerin bir kez daha yerlerini terk etmeleri isteniyor.

Pauline Ertel | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Üç gün önce İsrail ordusu, yerinden edilmiş insanlara ve Refah sakinlerine bölgeyi terk etmelerini emreden broşürler attı.

İnsanlara Refah'ı terk etmelerinin söylendiği emirlerde ordu, "bölgedeki terör örgütlerine karşı güçle operasyon yapmak üzere" olduğunu belirtti.

BM tahminlerine göre Gazze'nin güney şehri Refah'ta 1.2 milyon insan kötü koşullarda barınıyor. Dünya Gıda Programı Başkanı Cindy McCain hafta sonu yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyini etkisi altına alan "tam gelişmiş kıtlığın" güneye de yayıldığını doğruladı.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, her saat yaklaşık 200 Filistinlinin Refah'tan zorla göç ettirildiğini söyledi.

Gazze'den bildiren tıp doktorları ve insani yardım çalışanları, çevrimiçi bir basın brifingi sırasında, kıtlığın yanı sıra çökmüş bir ulaşım ve sağlık sistemi nedeniyle insanların Refah'tan taşınmasının imkansızlığından söz etti.

"O kadar fazla açlık çeken çocuk ve yaşlı var ki zar zor yürüyebiliyorlar. Bu insanlar başka bir bölgeye, sözde 'güvenli bölgelere' taşınamazlar. Bu mümkün değil." diyor Save the Children'dan insani yardım politikası başkanı Alexandra Saieh.

Birçok yardım görevlisi Gazze Şeridi'nde insanların taşınabileceği "güvenli" bir bölge olmadığını ifade ediyor. Medecins du Monde'dan Helena Marchal, "Güvenli bölge kavramı bir yalan." dedi.

Kısıtlı hareket

Yardım görevlileri de Gazze'ye yardım ulaştırmanın ve dağıtmanın zorluğunu yineledi. Kuşatma altındaki Şeride en çok yardımın ulaştığı Refah ve Kerem Ebu Salim geçişleri Pazar akşamından bu yana kapalı.

Gazze'deki yolların büyük ölçüde tahrip olması ya da sığınmacılar tarafından kapatılması, hem malların hem de insanların hareketini zorlaştırıyor. Refugees International'dan Jeremy Konyndyk, özellikle kuzey ve güney arasında çok sınırlı sayıda güzergahın insani yardım amaçlı kullanıma açık olduğunu söyledi.

Bir başka sorun da aşırı kalabalık.

Oxfam International'dan Ghada Alhaddad şunları söylüyor:

"Refah ve Han Yunus vilayetlerinin eteklerindeki Deyr el Belah ve Mevasi bölgesinde neredeyse hiç yer yok. Her yerde çadırlar var, sahilde, kaldırımlarda, sokaklarda, mezarlıklarda, hastanelerin avlularında, okulların avlularında."

Saieh, ekibinin birkaç yüz gıda kolisini Refah'tan Gazze'nin kuzeyine taşımasının altı hafta sürdüğünü ve dört başarısız girişimde bulunduğunu açıkladı.

Ranchal'a göre "Bir litre yakıt dün 40 dolara mal oldu."

Yakıt Refah sınır kapısından giriyor.

"Tüm yardım operasyonu yakıtla yürüyor. Yakıt kesilirse yardım operasyonu çöker." diyor Konyndyk.

Yetersiz beslenme

Son iki haftasını Gazze'deki Filistinlileri ameliyat ederek geçiren Birleşik Krallık'tan cerrah Profesör John Maynard, yetersiz beslenmenin doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkan komplikasyonların altını çizdi:

"16 ve 18 yaşlarında iki hastam vardı, her ikisinin de hayatta kalabilecek yaralanmaları vardı ve her ikisi de geçen hafta doğrudan yetersiz beslenmenin bir sonucu olarak öldü."

Meslektaşı Dr. Kahler, altı-sekiz ay sonra "immünolojik sistemin çöktüğü" bir "kırılma noktasından" bahsetti.

"İşte o zaman enfeksiyonlar ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan komplikasyonlar başlayacaktır." diye ekledi.

Bir yardım görevlisi, kıtlık için üç eşik olduğunu açıkladı: Gıdaya erişimde sürekli ve ciddi bir eksiklik, yüksek düzeyde çocuk yetersiz beslenmesi ve kıtlık ve hastalık sonucu yüksek düzeyde ölüm.

Konyndyk, kuzeyde tüm eşiklerin geçildiğini belirtti:

"Eğer bir Refah işgali olursa, bu kesinlikle işleri devrilme noktasının ötesine taşıyacak ve kıtlığa bağlı ölümlerin hızla arttığını göreceğiz."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri