Bilinen ismiyle Remzi Yusuf, asıl adıyla Abdulbasit Muhammed Abdulkerim, 27 Nisan 1968 tarihinde Beluç asıllı bir ailenin çocuğu olarak Kuveyt'te doğdu.
Yusuf'un annesi, El Kaide'nin üst düzey isimlerinden Halid Şeyh Muhammed'in kız kardeşiydi.
Ailesi 1980'li yılların ortalarında tekrar Pakistan'a yerleşen Remzi Yusuf, lisans eğitimi almak üzere İngiltere'ye gitti.
Burada Swansea'de Elektrik Mühendisliği Fakültesi'ni bitiren Yusuf, aynı zamanda Oxford'da İngilizce dersleri aldı.
Eğitimini tamamladıktan sonra Kuveyt'e dönen Yusuf, Irak'ın Kuveyt'i işgali sonrası ülkeden ayrılmak zorunda kaldı ve Pakistan'a döndü.
Buradan Afganistan'a giden Yusuf, El Kaide eğitim kamplarına katıldı, aldığı lisans eğitimi paralelinde bomba yapımı üzerinde uzmanlaştı.
El Kaide içerisinde aldığı eğitimin ardından farklı bölgelerden grup ve organizasyonla ilişki kurdu. Özellikle Filipinler ve çevresinde birçok yapıyla bağlantısı vardı.
1993 Dünya Ticaret Merkezi (İkiz Kuleler) saldırıları
El Kaide kamplarında aldığı eğitimden sonra küresel çapta saldırılar düzenleme sürecine girdi.
İlk olarak 1992 yılının Eylül ayında ABD'ye giden Remzi Yusuf, adının en çok anılacağı saldırıyı da bu süreçte gerçekleştirdi.
Sahte pasaportla girdiği ülkede birçok El Kaide bağlantılı isimle irtibat kurarak İkiz Kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi'ne yönelik saldırısını planlamaya başladı.
Yusuf, 26 Şubat 1993 tarihinde Dünya Ticaret Merkezi'nin otoparkına yaklaşık 680 kilogramlık patlayıcı taşıyan bir aracı park etti.
Aracın infilak etmesi sonucu 6 kişi ölürken 1042 kişi de yaralandı. Remzi Yusuf patlamanın şiddetiyle kulelerin yıkılacağını hesaplamıştı. Ancak bu olmadı.
1993 Dünya Ticaret Merkezi saldırısı, El Kaide'nin İkiz Kuleler'e yönelik ilk saldırısı olarak kayıtlara geçti.
Yusuf, saldırının ardından medya aracılığıyla bir dizi talepte bulundu. "ABD'nin İsrail'e yönelik desteğini ve Müslüman ülkelere yönelik müdahalesini sona erdirmesi" de talepler arasındaydı.
Taleplerin yerine getirilmemesi halinde saldırılarına devam edeceğini açıklayan Yusuf Dünya Ticaret Merkezi saldırısının hemen ardından Pakistan'a döndü.
'Bojinka' Planı
Remzi Yusuf Pakistan'a döndükten sonra yeni saldırılar için hazırlık yapmaya başlamıştı.
Birçok küçük ve büyük ölçekli saldırıyı planlayan ve organize eden Yusuf'un adının anıldığı en büyük ikinci plan ise "Bojinka" kod adlı saldırı planıydı.
Bu kapsamda birçok uçağa ve ABD'deki CIA merkezine bombalı saldırı düzenlenecek, ayrıca Papa 2. John Paul suikastle hedef alınacaktı.
"Yakın tarihin en komplike terör planı" olarak anılan Bojinka planı açığa çıkınca, Yusuf saldırı planını hayata geçiremedi. Ancak bu ve benzeri planlar ile Yusuf ABD için "daha tehlikeli" hale geldi.
Remzi Yusuf 2 milyon dolar ödülle aranıyor
Bundan sonra da Remzi Yusuf birçok bombalı saldırı planlamaya devam etti. Afganistan, Pakistan, Filipinler, Tayland gibi ülkelere gitti. ABD ve İsrail hedeflerine yönelik saldırıların planlamasını yaptı. Yusuf'un saldırı planları bu süreçte ABD'nin adeta başına bela oldu.
ABD istihbaratı ve güvenlik servisleri, Yusuf'un arkasında olduğu planlara karşı yaptıkları çalışmalar için büyük harcamalar yaptı. Remzi Yusuf'un başına 2 milyon dolar ödül konuldu.
Dünya çapında aranan Yusuf, 1995 yılının Ocak ayında, planlarındaki aksaklık sebebiyle, yakalanmamak için Filipinler'den yeniden Pakistan'a kaçtı.
Yakalanışı
Pakistan'a kaçan Yusuf burada planlarına devam etme niyetindeydi. Ancak ABD ve Pakistan istihbaratı Yusuf'u takip ediyordu.
Yusuf, 7 Şubat 1995 tarihinde Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yakın bir arkadaşının ele vermesi sonucunda yakalandı. Pakistan kısa bir süre sonra Yusuf'u ABD'ye iade etti.
Yusuf, ABD'de ömrü boyu hapis cezasına ve ek olarak 240 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yusuf, yargılandığı sırada şu ifadeleri kullanacaktı: "Evet, ben bir teröristim ve bununla gurur duyuyorum. Ve ABD ile İsrail'e karşı olduğu sürece terörizmi destekliyorum, zira siz teröristten fazlasısınız, siz terörizmi icat edenlersiniz ve onu her gün kullanıyorsunuz."
Remzi Yusuf halen, ABD'nin Colorado eyaletindeki ADX Florence cezaevinde tutuluyor.
Remzi Yusuf'un cezaevi içerisinden 2010 yılında aktarılan bir görüntüsü
Kaynak: Mepa News