Röportaj | Gazze'de insani yardım çalışmaları nasıl ilerliyor?

İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Keydal Gazze'nin kuzeyinde yaşanan insani krizin daha da derinleşebileceği uyarısında bulundu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında beş ay geride kalırken bölgede hayal sınırlarının ötesinde bir insani dram yaşanıyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail saldırılarında 30.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti, on binlercesi yaralandı ve binlercesi halen saldırılarda yerle bir olan binaların enkazı altında.

İsrail Gazze Şeridi'nin en kuzeyinden en güneyini bombalamaya devam ederken tonlarca ağırlıktaki mühimmatları değil açlığı da bir silah olarak kullanıyor.

Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Mısır'daki Refah geçişi uzunca bir süredir insani yardım tırlarının geçişine izin verilmemesi ve tırların sınır hattında beklediği haberleriyle gündemde.

Bugün gerçekleştirdiğimiz röportajda Gazze için insani yardım çalışmalarını koordine etmek amacıyla Mısır'a giden ve yaşananlara birebir şahit olan İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Keydal ile konuştuk.


- Emrah Bey bildiğiniz üzere İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını yoğunlaştırdı. Gelen son raporlarda bölgede açlıktan ölümler yaşandığını belirtiyor. Bölgedeki insani durumu bizim için özetlemeniz mümkün mü?

Cevap: Gazze Şeridi'nde tüm halkımızın yakından takip ettiği üzere bir soykırım yaşandığı ve ölümlerin dışında bir de ambargo ile hayat şartlarının oldukça zor hale geldiği doğrudur. Bölgenin kuzeyinden gelen yeni haberlerde bölgede açlıktan ölümlerin başladığı belirtilmektedir.

Gazze'de insanlar İsrail saldırılarının neden olduğu ölüm tehlikesiyle birlikte açlık, temiz suya ulaşım, barınma, giyim, elektrik ve sağlık hizmetlerinden de yoksun durumdadırlar.

Kısacası bölgedeki insanlar oldukça zorlu şartlar altında ayakta durmaya, hayatlarını idame ettirmeye çalışıyorlar.

- Peki Mısır-Gazze sınırında son durum ne şekilde? Yardımlar ve insani yardım kuruluşları Gazze'ye veya sınır hattına ulaşabiliyor mu?

Cevap: Gazze ile Mısır arasında Refah Sınır Kapısı bulunuyor ve bu geçiş noktası resmi olarak açık durumda. 7 Ekim'den bu yana Refah'tan yaklaşık 11.000 tır Gazze'ye giriş yaptı. Bu tırların yaklaşık bin tanesi tüccarlara ait tırlar.

Ancak burada şunu belirtmek isterim ki bugüne kadar bölgeye giriş yapabilene tırlar Gazze'nin ihtiyacının yalnızca yüzde 8'lik bir kısmına tekabül ediyor. Yani halkın tamamı halen acil insani yardıma muhtaç durumda.

Özellikle son dönemde günlük tır girişleri oldukça azalmış durumda. Yeteri kadar tırın Gazze'ye giriş yaptığını söylemek mümkün değil. Geçmiş dönemde günlük 80 ila 120 arasında yardım tırı Gazze'ye giriş yapmaktaydı ancak son günlerde İsrail'in Refah yerleşimini hedef aldığı saldırılar nedeniyle sınır kapısı geçişlere sık sık kapatılıyor.

İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Keydal

Kısa bir süre önce edindiğimiz bilgiye göre Gazze'ye günlerdir sadece 19'u ticari 4'ü insani yardım olmak üzere 23 tır girebilmiş durumda.

Bu arada bugün itibarıyla bizlere ulaşan bir bilgiyi de paylaşmak isterim, bağışçılarımızın emanetleri olan insani yardımlar bugün itibarıyla (29 Şubat 2024) Refah kapısından Gazze'ye geçiş yapmaya başladı. Geçişlerin engellenmemesi halinde günler öncesinden hazırladığımız tırların tamamının Gazze'deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı planlıyoruz.

- Konusu açılmışken Refah sınırında yüzlerce yardım tırının beklediği görülüyor. Bu tırlar neden Gazze'ye giremiyor?

Cevap: Sınır kapısından Gazze'ye giriş yapmak üzere beklemekte olan tır sayısının 10.000'den fazla olduğu biliniyor. Sınır kapısı fiili olarak açık olduğu günlerde günde ortalama 100 kadar tır Gazze'ye giriş yapabiliyor. Ancak bu rakam bölgede bekleyen tırların azalması için yeterli değil. Günlük olarak içeri girebilen tırlardan çok daha fazlası aynı gün bekleme sırasında yerini alıyor. Ve son günlerde kapının fiili olarak kapalı olması nedeniyle durum daha vahim bir hale gelmişti.

Mısır'daki Merkezde Hazırlanan İnsani Yardımlar

Burada akıllara şu soru da gelebilir; "Binlerce tır sınırda beklerken sivil toplum kuruluşları neden halen tır gönderiyor?" Buna da şu şekilde cevap verebiliriz; Gazze Şeridi içerisinde insani yardım dağıtımı yapabilmek neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Az da olsa günlük olarak bazı tırların bölgeye giriş yapması insanları ve sivil toplumu daha fazla yardımı Mısır'a ulaştırılması gerektiği yönünde harekete geçiriyor. Bu da anlaşılabilir bir durum aslında.

- Gazze'ye insani yardım girişinin az olmasının sebebi yalnızca İsrail mi yoksa Mısır yönetimi de yardımları kısıtlıyor mu?

Cevap: Aslında bu durum her iki taraftan da gelen talimatlara göre şekilleniyor. Ama çoğunlukla İsrail tarafının sınır kapısının kapatılması talebi üzerine Mısır yönetiminin de bunu emir kabul edip geçişleri kapatmasından kaynaklanıyor.

- Mısır yönetimi dünyanın farklı ülkelerinden bölgeye gelen insani yardım gönüllülerini engelliyor yahut onlara kısıtlama uyguluyor mu?

Cevap: Bunu Mısır'da yaşadığımız tecrübelerle cevaplayabiliriz. Savaşın başlarında kaldığımız otellerden çıkarılma gibi talihsiz olaylar yaşadık. Bununla birlikte Mısır polisi tarafından uzun vakitler alan kimlik ve pasaport kontrollerine maruz kaldık. Bunları trafik çevirmelerinde dahi yaşadık. Ancak ilk günden bu yana işimizi yapmamıza doğrudan müdahale edip engellediklerini söyleyemeyiz. İsrail saldırılarının başladığı ilk dönemde özel izinle sınıra gitmemize müsade eden Mısır yönetimi sonraki dönemde buna hiçbir şekilde izin vermedi.

Emrah Keydal ile İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği Gönüllüsü Eyüp Durbin

- Mısır yönetiminin ve istihbaratının yardım tırlarından rüşvet aldığı yönünde bazı iddialar gündeme gelmişti bu konuda herhangi bir olaya şahit oldunuz mu?

Cevap: Bu tür iddiaları Türkiye'de duyduğumuz gibi Mısır'da da duyduk. Bunların doğru olma ihtimali de olabilir ancak kendimiz doğrudan böyle bir şeye şahit olmadık.

- İnsani yardımların Gazze’nin güneyindeki bölgelere nispeten daha fazla ulaştığını görüyoruz ancak kuzeyde çok ciddi bir kıtlıktan bahsediliyor. Kuzey Gazze’ye yardım ulaştırma konusunda bir çalışma var mı?

Cevap: Bu aslında harita üzerinden izahı yapılması gereken bir durum. Refah kapısı üzerinden giriş yapabilen tırlar sayesinde dediğiniz gibi güney bölgesi nispeten yardımlardan faydalanabilmekte. Ancak Gazze'nin tam ortasında İsrail'in kurduğu koridor nedeniyle kuzeydeki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasında çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bu konuyla ilgili maalesef bir plan yok. Kuzey bölgesinin tamamının yalnızca İsrail ile sınırının olması da bölgede yaşanan insani krizin en önemli nedeni. Ve İsrail ile olan sınırlarda çetin mücadeleler verilmekte.

İyiliğe Çağrı İnsani Yardım Derneği'nin Mısır'daki Lojistik Merkezi

Gazze'nin orta kesiminde İsrail'in kurduğu koridor sorunu çözülmedikçe maalesef Gazze'nin kuzeyinde insani yardımların gerektiği miktarda ulaşması sağlanamayacağı için bölgedeki insani kriz giderek büyüyebilir.

- Gazze'de şu anda en fazla ihtiyaç duyulan insani malzemeler neler? Türkiye'den Gazze'ye yardım ulaştırmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

Cevap: Son dönemlerde gelen izinle birlikte Gazze'ye giriş yapabilen çadır tırları barınma sorununu az da olsa hafifletmiş durumda. Gazze'nin devam olarak tedarik edilmesi gereken en temel ihtiyacı medikal ürünler ve gıda malzemeleridir. Gıda konusunda ise bir not düşmemiz gerekmekte; bölgedeki savaş halen devam ettiğinden hazır ve anında açılıp tüketilebilen konserve tipi yemeklerin ulaştırılması oldukça önemli. Gönderilen kuru gıdalar elbette faydalı oluyor ancak bölgenin içerisinde bulunduğu şartlar nedeniyle yemeklerin tencerede pişirilmesi dahi bir sorun haline geliyor.

Rabbim Gazzeli kardeşlerimizin ve tüm mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimizin yardımcısı olsun, bizleri de her daim mazlum kardeşlerimizin hizmetçisi kılsın...


Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Röportaj Haberleri