'Rus emperyalizmi' Libya'ya uzandı: Halife Hafter'li gizli plan

ABD'nin uzun yıllar korumaya aldığı General Halife Hafter, artık Moskova'nın sıkı bir müttefiki.

Middle East Eye'a konuşan Cezayirli bir üst düzey askeri yetkili, Rusya'nın Libya hamlesi hakkındaki gizli ayrıntıları paylaştı:

"Gerçeklerle yüzleşmek zorundayız. Libya'daki siyasi partilerin anlaşmaya varmaları için sonsuza kadar bekleyemeyiz. Libya'nın tüm ülkeyi onarmak için hukukun üstünlüğüne ve sınırlarını koruyabilecek bir kapasitede orduya ihtiyacı var. Ve Rusya ile aynı vizyonu paylaşıyoruz."

Ülkenin doğusundaki Libya Ulusal Ordusu'nun başında bulunan General Halife Hafter, Tobruk merkezli hükümete yakın duran bir lider. Tobruk hükümetinin siyasi rakibi olan Trablus hükümeti verilen uluslararası desteğe rağmen Libya'nın başkentinde kontrolünü kaybetmişti.

Rusya tarafından sağlanan zırhlı araçlar, mühimmat ve sofistike dinleme ve gözetleme aygıtları, Hafter'ın giderek parçalanmaya devam eden Libya'da güçlü bir lider olarak öne çıkarılmak istendiğini gösteriyor.

Libyalı general Halife Hafter Moskova'da, Kasım 2016:


Taraflar arasında yapılan anlaşma sonucunda Moskova, yıllarca istediği Kuzey Afrika'da güç kazanma amacını gerçekleştirebilir.

Adı gizli tutulan Cezayirli askeri yetkili, Rusya'nın 2010 yılına Mers el Kebil donanma üssünü kullanmak için Cezayir'e teklifte bulunduğunu belirtiyor:

"Fakat olumsuz geri dönüş yaptık. Şimdi onlar Libya sahillerine erişim sağlayabilecekler"

Askeri kaynak ayrıca, anlaşmanın Hafter'ın Rus uçak gemisi Amiral Kuznetsov'a yaptığı ziyaret sırasında, 11 Ocak'ta yapıldığını belirtti.

Halife Hafter'ın Libya sahillerindeki Rus uçak gemisini ziyaretinden görüntüler:

 

Kaddafi sonrası azalan Rus etkisi

Rusya, eski lider Kaddafi'nin devrilmesinin ardından Libya'daki azalan etkisini tekrar tesis etmek istiyor. Kaddafi'nin devrildiği 2011 senesinden önce imzalanan silah anlaşmasının 4 milyar dolar değerinde olduğu ifade ediliyor. Bu anlaşmanın Rusya'ya bölgede sağlam bir müttefik kazandırdığı düşünülüyordu. Fakat, Arap Baharı ile başlayan süreçte Kaddafi liderliğe devam edemedi ve öldürüldü.

Yapılan anlaşma gereğince Halife Hafter'ın Rusya'ya ülkenin limanlarını ve havaalanı pistlerini kullanması için erişim imkanı vereceği ifade ediliyor. 

Moskova, doğrudan bir şekilde Halife Hafter'a silah satamıyor çünkü BM'nin 2011'de yürürlüğe soktuğu silah ambargosu hala kaldırılmadı. Bu problemin aşılması için Cezayir'in aracı ülke olarak kullanıldığı ve sınır hattından silah geçişinin sağlandığı iddia ediliyor. 

Libya'nın yükselen aktörü 

Hafter, Trablus hükümeti ile dost olan İslamcı gruplara karşı acımasız bir savaş başlatması ve petrol ticareti yapılan bazı limanları ele geçirmek gibi birkaç siyasi kurnazlık barındıran hamlelerinden sonra, Libya'da yükselen önemli bir aktör halini aldı.

Kaddafi’nin 1978-1987 yılları arasında Çad’a açtığı savaşta esir düşen General Halife Hafter, ABD ordusunun yardımıyla kurtarıldı. ABD siyasi sığınma hakkı tanımasıyla ABD’ye yerleşen Hafter, o günden sonra ülke dışında Kaddafi’ye karşı faaliyetler yürütmeye başladı. Ancak bu süreçte hem Kaddafi yönetimi ve hem de Kaddafi karşıtları nazarında soru işaretleri taşıyan bir isim olarak ünlendi. İki taraf da Haftar’ı CIA ajanı olarak suçladı. Libya’da Kaddafi’ye karşı başlayan ayaklanmadan bir ay sonra Mart 2011’de 20 yıl aradan sonra tekrar Libya’ya döndü. Kaddafi’nin devrilmesinin ardından da Libya Milli Meclisi tarafından kara kuvvetleri komutanlığına atandı. Libyalılar’ın siyasi planları olduğu gerekçesiyle mesafeli yaklaştığı Heftar, 2013 yılında bir muhtıra yayınlayarak “meclisi fesh ettiğini” ilan etmişti.

60 bine yakın savaşçıya liderlik ettiği düşünülen Hafter'ın ABD'nin bölgedeki etkisinin zayıflamasının ardından Rusya'yı yeni bir partner olarak görmeye başladığı ifade ediliyor. Hafter, İslami hareketlere karşı duran laik ve liberal kesim tarafından destek görüyor. Batılı ülkelerden aldığı desteğin Halife Hafter'ın Libya'da meclis üstü bir güç haline gelmesinde büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri