Belarus'ta artan gerilimin Rusya'nın ülkeye yönelik askeri müdahalesiyle sonuçlanmasından endişe ediliyor.
9 Ağustos 2020 tarihinde düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından, 26 yıldır ülkeyi yöneten Aleksandr Lukaşenko yeniden sandıktan galip çıktığı ilan edildi.
Ancak ülkede değişim yanlısı protestocular sokaklara dökülerek seçim sonuçlarını tanımadıklarını ilan ettiler. Bunu takiben, Belarus sokakları geniş çaplı protesto gösterilerine sahne oldu.
Lukaşenko yönetimine bağlı güvenlik güçleriyle protestocular arasında çatışmalar yaşanırken, Lukaşenko da gösterilere şiddetle müdahale edileceği yönünde açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği ve ABD ise Lukaşenko'ya karşı açık bir tavır aldı.
Öte yandan Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ve yaptığı açıklamalarda Putin, Belarus halkının Rusya halkıyla oldukça yakın olduğunu, Lukaşenko yönetimine destek olacaklarını vurguladı.
Putin'in söylemleri akıllara 2014 yılında patlak veren Ukrayna krizini getirdi.
Aleksandr Lukaşenko
Ukrayna krizi ve Rus askeri müdahalesi
Ukrayna'da 2013-2014 yıllarında iktidardaki Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Viktor Yanukoviç'e karşı Euromaidan protestolarına sahne olmuştu.
Kapsamlı sokak olayları ve çatışmaların ardından Yanukoviç görevi bırakarak Rusya'ya kaçmak zorunda kalmış, Ukrayna doğusunda özellikle Rus nüfusun yoğun olduğu bölgelerde Rusya yanlısı protestolar patlak vermişti.
Daha sonra ise Rusya Kırım'ı önce işgal, daha sonra ilhak etti. Bunun yanı sıra Ukrayna doğusundaki Donbass bölgesi, Rus destekli milis güçler tarafından kontrol altına alındı. Halihazırda Ukrayna'da Batı ve ABD ile iyi ilişkilere sahip Kiev yönetimi, Kırım ve Donbass üzerinde kontrol sahibi değil.
Belarus'ta Rus işgali endişesi
Belarus'ta yaşanan süreç şiddetini artırırken, olayların Ukrayna ile taşıdığı benzerlik endişelerin artmasına sebebiyet veriyor.
Rusya'nın Lukaşenko yönetiminin izniyle Belarus'a askeri müdahalede bulunmasının, Batı ile Rusya arasında Ukrayna'nın ardından yeni bir krize yol açabileceği tahmin ediliyor.
Ukrayna'nın ardından Belarus'un da Rus işgaline maruz kalması durumunda, Rusya'nın Doğu Avrupa ve Baltık bölgesi üzerindeki stratejik üstünlüğünü artıracağı düşünülüyor.
Kaynak: Mepa News