Rusya Uzay Kurumu'ndan (Roscosmos) yapılan açıklamada, Rus kozmonot Oleg Kononenko'nun Pazar günü, yörüngede 878 günden fazla kalan yurttaşı Gennady Padalka'yı geride bırakarak uzayda geçirdiği toplam süre bakımından dünya rekoru kırdığı duyuruldu.
Roscosmos, Kononenko'nun yerel saatle 08.30'da rekoru kırdığını söyledi. Kononenko'nun 5 Haziran'da uzayda toplam 1.000 güne ulaşması ve Eylül sonunda 1.110 günü tamamlamış olması bekleniyor.
Kononenko, dünyadan yaklaşık 423 kilometre uzaklıkta yörüngede bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan TASS'a verdiği röportajda, "Uzaya en sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil" dedi.
"Tüm başarılarımla gurur duyuyorum, ancak uzayda toplam insan kalış süresi rekorunun hala bir Rus kozmonotun elinde olmasından daha fazla gurur duyuyorum."
Roscosmos'tan yapılan açıklamaya göre 59 yaşındaki kozmonot zirveyi toplam 878 gün, 11 saat, 29 dakika ve 48 saniye ile Padalka'dan devraldı.
Sovyetler Birliği uzay yarışının ilk yıllarında, 1957'de Sputnik 1 adlı uyduyu Dünya yörüngesine fırlatan ilk ülke olarak Batı'yı korkutmuş ve ardından Sovyet kozmonot Yuri Gagarin 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmuştu.
Ancak 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya'nın uzay programı büyük finansman sıkıntısı ve yolsuzluklarla boğuştu.
Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimindeki yetkililer, Rusya'nın uzay programlarındaki gerilemeyi tersine çevireceklerine dair defalarca söz vermiş olsalar da, yetkililere ve uzay analistlerine göre ciddi sorunlar hala devam ediyor.
Uzayda yaşam
Kononenko, "sinsi" ağırlıksızlığın fiziksel etkilerine karşı koymak için düzenli olarak egzersiz yaptığını, ancak dünyaya döndüğünde ne kadar çok şey kaçırdığının farkına vardığını söyledi.
"Kendimi yoksun ya da izole hissetmiyorum" dedi.
"Sadece eve döndüğümde, yokluğumda geçen yüzlerce gün boyunca çocukların babasız büyüdüğünü fark ediyorum. Kimse bu zamanı bana geri vermeyecek."
Kozmonotların artık akrabalarıyla iletişim kurmak için görüntülü arama ve mesajlaşma kullanabildiğini ancak teknolojik gelişmeler nedeniyle her yeni uzay uçuşuna hazırlanmanın daha zor hale geldiğini söyledi.
"Kozmonotluk mesleği giderek daha karmaşık hale geliyor. Sistemler ve deneyler daha karmaşık hale geliyor. Tekrar ediyorum, hazırlanmak kolaylaşmadı" dedi.
Çocukken uzaya gitmeyi hayal eden Kononenko, kozmonot eğitimi almadan önce bir mühendislik enstitüsüne kaydoldu. İlk uzay uçuşunu 2008 yılında gerçekleştirdi.
Uluslararası Uzay İstasyonu'na yaptığı şu anki yolculuk ise geçen yıl Soyuz MS-24 ile gerçekleşti.
Uluslararası Uzay İstasyonu, ABD ve Rusya'nın halen yakın işbirliği içinde olduğu az sayıdaki uluslararası projeden biri. Aralık ayında Roscosmos, NASA ile ISS'ye çapraz uçuş programının 2025 yılına kadar uzatıldığını açıklamıştı.
İki ülke arasındaki diğer alanlardaki ilişkiler, Rusya'nın yaklaşık iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana bozuldu ve Washington buna Kiev'e silah göndererek ve Moskova'ya art arda yaptırımlar uygulayarak karşılık verdi.
Kaynak: Mepa News, Reuters