Rus devlet haber ajansı TASS, Pasifik Filosu'na bağlı Rus savaş gemilerinin Bab el Mendeb Boğazı'nı geçerek Kızıldeniz'e girdiğini ve Husi saldırılarıyla boğuşan ve donanma gemileriyle dolu bir deniz bölgesine girdiklerini duyurdu.
TASS'ın Perşembe günü Rus Pasifik Filosu'nun basın servisine dayandırdığı haberine göre, gemilerin "uzun menzilli deniz operasyonu çerçevesinde kendilerine verilen görevleri" yerine getirdiğini bildiren müfrezede Varyag füze kruvazörü ve Mareşal Shaposhnikov fırkateyni de yer alıyor.
Raporda gemilerin nihai varış noktası ve Rusya'nın bölgeye neden savaş gemileri gönderdiği net olarak belirtilmedi.
Yemen merkezli İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki askeri eylemlerine misilleme olarak aylardır Kızıldeniz'deki gemilere bir dizi saldırı düzenleyerek birçok gemiyi rotalarını değiştirmeye zorluyor.
Grup bu ayın başlarında Çin ve Rusya'ya gemilerinin Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde saldırıya uğramadan seyredebileceğini söyleyip güvence germişti. Husilerin görüşmeleri hakkında bilgi sahibi olan birkaç kişiye göre iki ülke bunun karşılığında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi organlarda Husilere siyasi destek sağlayabilir.
Husiler İsrail, ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldıklarını ifade ediyor.
Ancak bazı gemileri yanlış tanımladıkları görülüyor.
Ocak ayı sonlarında Yemen yakınlarında Rus petrolü taşıyan bir geminin yakınında füzeler patlamıştı. Bu olay, Husilerin bir sözcüsünün bir Rus gazetesine Rus ve Çin ticaret gemilerinin saldırılardan korkmaması gerektiğini söylemesinden günler sonra gerçekleşti.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Husilerin Cumartesi günü Çin'e ait Huang Pu adlı petrol tankerine de bir füze ateşlediğini ve anlaşmaya rağmen Yemen açıklarındaki deniz taşımacılığına yönelik risklerin devam ettiğini söyledi.
Saldırıların başlamasından bu yana Batılı denizcilik firmalarının çoğu boğazdan kaçınıyor ve bunun yerine Güney Afrika'yı dolaşıyor.
Ancak Kızıldeniz'deki ABD ve İngiltere savaş gemileri, Husilerin ticari gemilere yönelik saldırılardan caydırmak amacıyla haftalardır Yemen'deki hedefleri vururken, Husileri destekleyen İran'ın da Kızıldeniz'in hemen dışında bir istihbarat gemisi bulunuyor.
Rusya Savunma Bakanlığı'na göre bu ayın başlarında İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu'nda ortak deniz tatbikatı düzenledi. Hem Varyag hem de Marshal Shaposhnikov'un katıldığı tatbikatta Rusya, korsanlar tarafından kaçırılan gemilerin kurtarılması da dahil olmak üzere "deniz ekonomisi faaliyetlerinde güvenlik" pratiği yapmayı amaçladığını söyledi.
Rusya ayrıca Kızıldeniz'de Sudan'da bir deniz üssü kurmak istiyor, ancak bu ülkedeki iç çatışma bu planları sekteye uğratabilir.
Kaynak: Mepa News, Bloomberg