Rus uzmanlar casus uydular konusunda destek için Kuzey Kore'yi ziyaret etti

Pyongyang bu yıl yörüngeye üç casus uydu daha yerleştirme sözü verdi.

Güney Kore'nin Yonhap Haber Ajansı, Pyongyang'ın yakında yörüngeye başka bir keşif uydusu yerleştirmeye hazırlandığı bir dönemde çok sayıda Rus uzmanın casus uydu geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak üzere Kuzey Kore' yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Yonhap'ın Pazar günü ismini vermediği üst düzey bir savunma yetkilisine dayandırdığı haberine göre Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında Kim Jong Un ile görüşmesi ve Kuzey Kore'ye uzay programı konusunda yardım sözü vermesinin ardından uzmanları gönderdi.

Yonhap'ın aktardığına göre yetkili, Kuzey Kore'nin o tarihten bu yana, muhtemelen ziyarete gelen Rus teknisyenlerin standartlarını karşılamak için çok sayıda roket motoru testi gerçekleştirdiğini söyledi.

Haberde kaç Rus uzmanın Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği ya da ziyaretlerin tam olarak ne zaman gerçekleştiği belirtilmedi.

Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri raporla ilgili yorum yapmadı. Seul, herhangi bir Kuzey Kore uydusunun en iyi ihtimalle yetersiz olacağına inansa da, bu tür bir teknoloji, nükleer saldırı yapma kabiliyetini artıran Kim rejimine hedef belirlemede yardımcı olabilir.

Japon televizyon kanalı FNN'nin Cuma günü ismini vermediği Japon hükümet yetkililerine dayandırdığı haberine göre Kuzey Kore bu ay içinde bir casus uydu fırlatabilir.

Japon ve Güney Kore medyası geçen hafta yetkililerin Kuzey Kore'deki bir uzay merkezinde uydu fırlatılacağına dair işaretler tespit ettiklerini bildirmişti. Yonhap, bir uzay roketinin yörüngesini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılan ekipmanın yakın zamanda fırlatma alanında tespit edildiğini söyledi.

Kuzey Kore en son Kasım ayında ve yılın başında iki başarısız denemenin ardından bir casus uydu yerleştirmek üzere bir roket fırlatmıştı.

Pyongyang bu yıl yörüngeye üç casus uydu daha yerleştirme sözü verdi.

ABD, Güney Kore ve diğerleri Kuzey Kore'yi Ukrayna'ya karşı savaşında kullanmak üzere Rusya'ya büyük miktarda top mermisi ve kısa menzilli nükleer kapasiteli balistik füzeler göndermekle suçluyor.

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Wonsik, Rusya'nın bunun karşılığında Kuzey Kore'ye gıda, hammadde ve silah üretiminde kullanılan parçalar sağladığını söyledi. Pyongyang ve Moskova ise bu suçlamaları reddediyor.

Kaynak: Mepa News, Bloomberg

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri