Rus ve İran Müdahalesinin Suriye Savaşına Etkileri

İsrail merkezli araştırma kuruluşunun raporu, "Suriye'deki Rus ve İran müdahalesinin şu an ve gelecekteki sonuçları neler olabilir?" sorusunu ele alıyor.

Suriye’de 15 Mart 2011’de gösterilerle başlayan ve Nisan ayında ülke çapına yayılan savaş, İsrail menşeli stratejik araştırma merkezlerinin ilgi odağı olmaya devam ediyor.  Söz konusu araştırma merkezlerinin hazırladığı rapor ve araştırmalara, Rus müdahalesinden sonra çatışmanın ulaştığı boyutları analiz eden yeni bir çalışma daha eklendi.

İsrail Araştırma Merkezi, İran ve Rusya'nın Suriye'ye gerçekleştirdiği askeri müdahalenin, muhaliflerin varlık gösterdiği bölgelerde rejim hakimiyetini tesis edebilme açısından kötü bir başarısızlıkla sonuçlandığını ileri sürdü.

Merkezin bugün çıkarttığı ve “Akdun Strateji” tarafından yayınlanan çalışmaya göre, Rus ve İran müdahalesi rejime karşı savaşan muhaliflerin savunma hatlarını beklediği oranda yıpratamadı. Raporda, Rusya'nın "yıldırma" amacıyla sivilleri hedef almasının da bekledikleri sonucu vermediği belirtildi. Ancak, Rusya’nın hava saldırılarının muhalefetin genel kararlığını kırdığı belirtilen rapora göre, bu etkenin Rusya’yı, müttefikleri İran ve Hizbullah’tan daha fazla savaşa sürüklenmesine sevk ettiğine inanılıyor.

Raporda diğer öne çıkan sonuçlar şöyle:

  • İran, Esed rejimine önemli ölçüde askeri destek göndermesine karşın sahada köklü bir ilerleme sağlanamadı.
  • Rus ve İran desteği olmaksızın Esed rejiminin geleceğinin olmadığı değerlendirmesinde bulunulmalıdır.
  • Ruslar büyük bir oyuna odaklanmış durumdadır. Ukrayna ve benzer sahalara inişler yapıp Suriye’de varlık göstererek batıya şantaj uygulamaktadır.
  • Suriye’deki çözüm önerileri noktasında Rusya-Tahran tartışmalarının her geçen gün ivme kazandığı belirtiliyor.  Suriye'de sahil bölgesindeki çıkarlarını koruma altına almak için Moskova’nın siyasi çözümden yana olduğu biliniyor.
  • Suriye’nin ortasında yer alan mıntıkaları Sünni İslami kuvvetlere ve kuzey mıntıkalarını Seküler-Kürt milislere teslim etme hususunda Rusya hazır. Ancak İran, hiçbir siyasi nüfuza ve Sünni askeri varlığa hoşgörüyle bakmıyor.
  • Rusya ve İran arasındaki tartışmalar, gelecekte Moskova ve Tahran ilişkilerini derinden etkileyecek gerçek bir krize dönüşebilir.
  • Suriye’de faaliyet yürüten cihatçı hareketlerin varlığını devam ettirmesi ileriki aşamada İsrail'in hedef alınması sonucunu doğurabilir.

     

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri