Rus yanlısı milislerin kontrolündeki Doğu Ukrayna'da yaşam

Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol noktalarında eller tetikte. "Donetsk Halk Cumhuriyeti"ne girmek için onlarca kontrol noktasından geçmek gerekiyor.

Ara sıra duyulan hafif silah ve bomba seslerini saymazsanız, şehirde hayat oldukça normal halde.

Rus yanlıları, eski bir idari binaya "sakin ol ve Donetsk Cumhuriyeti için savaş" yazısının yer aldığı bir poster yapıştırmış.


Bölge sakinlerinden bazılarının, plakalarındaki Ukrayna bayrağının üzerine "Donetsk Halk Cumhuriyeti" bayrağı yapıştırdığı görülüyor.


"Donetsk Halk Cumhuriyeti"nde bir kasabadaki başkanın ofisinde, bir çocuğun elinden çıktığı anlaşılan resimler yer alıyor. Kızıl Ordu'nun kuruluşu olarak kabul edilen günün kutlandığı bayram olan 23 Şubat Vatan Savunucuları Günü'ne ilişkin kutlama kartları da resimlerle yan yana.


Turuncu-siyah kurdeleler İkinci Dünya Savaşı'ndaki Sovyetler Birliği madalyalarını temsil ediyor. Ailelerin temennisi alışıldık:

"Eve zafer kazanmış ve hayatta olarak dön. Seni bekliyoruz."

İsyana ve patlamaya hazır bir şehir izlenimi veren Donetsk'te boş bırakılmış ilan panoları dikkat çekiyor. Boş ilan panoları zayıf ekonominin bir yansıması olarak ifade ediliyor. Birisine üzerinde şunlar yazılı olan bir afiş iliştilmiş:

"Yurdu savun-Donbass'ı dirilt"


Ayrılıkçılar Mayıs 2014'te şehri ele geçirdikleri zaman Ukrayna'dan bağımsızlık için bir referandum düzenlediler. Ukrayna'dan bağımsızlıkla sonuçlanan referandum Batı'ya göre "demokratik açıdan gayrımeşru" iken Rusya "sonuçlara saygı duyulması gerektiğini" ifade etmişti.

Eskiden Ukrayna'ya ait olan bir idari binada "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı uğruna hayatını kaybedenlerin anısına" hazırlanmış bir duvar bulunuyor.


Donetsk'in her tarafında savaşın izleri görülebiliyor. Çatışmalar nedeniyle bir banka kapılarını belki bir daha açılmamak üzere kapatmış.


Bir başka bankanın önünde maaşlarını çekmek üzere bekleyen emekliler göze çarpıyor. Donetsk Halk Cumhuriyeti maaşları artık Rus rublesi ile ödüyor.


Thomas Friedman 1999 yılında yayınlanan Lexus ve Zeytin Ağacı adlı kitabında McDonald's'ın bulunduğu iki ülkenin savaşmayacağını yazmıştı. Fakat Donetsk'te bir McDonald's var. Ancak kepenklerini kapatmış vaziyette. Fast Food zinciri Rusya ve müttefiklerinde Batı karşıtı söylemin hedeflerinden birisi.


Ukrayna bayrağının renkleriyle boyanmış otobüs durağına Rusça bir yazı iliştirilmiş. "Burası artık sizin değil."


Donetsk yolunda derme çatma bir kontrol noktası. Askerler bu noktaların fotoğraflanmaması için azami gayret sarf ediyor.


Ev yapımı kamuflajla boyadığı arabası ve silahıyla bir Rus yanlısı ayrılıkçı... Savaşta ev yapımı silahlara sıklıkla başvuruluyor.


Donetsk Halk Cumhuriyeti-Ukrayna sınır geçişinde bekleyen kamyonlar... Ekonomik baskı için Ukrayna bölgeden çıkan kamyonların çoğunu durduruyor.


Beyaz tişört giyen genç adam Rusya'dan. Kendisi adına, çocuklarını ve bölgedeki sivilleri korumak uğruna savaştığını söylüyor. Siyasi hesaplaşmaların insanlar üzerinde etkileri, Donetsk'te tüm çıplaklığıyla gözler önünde.


Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri