Rusya, tarihte ilk kez düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. 23-24 Ekim tarihlerinde Soçi'de gerçekleştirilen zirvede Afrika ülkeleri ve Rusya arasındaki stratejik ilişkiler yeniden tanımlandı. Organizasyon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mısırlı mevkidaşı ve Afrika Birliği Başkanı olan Abdulfettah Sisi'nin eş başkanlığında yapıldı.
Putin, 40'tan fazla Afrika lideri ve binlerce katılımcının bir araya geldiği etkinlikte, Rusya ile Afrika Kıtası arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini yineledi. Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki ticaretin 20 milyar dolara ulaştığını belirten Putin, "Bu 20 milyar doların 7,7'si Mısır ile olan ticaretimizi temsil ediyor. Neredeyse yüzde 40'ı. Oysa ki Afrika'da büyük büyüme potansiyeline sahip, çok umut verici ortaklar mevcut." diyerek bu miktarın yeterli olmadığını dile getirdi.
Afrikalı ülkeler Rusya'dan ne bekliyor?
Moskova, bağımsızlık mücadelesi veren ülkeleri destekleyerek önemli bir mevki kazandı. Örneğin, yaklaşık 60 yıldır dostane ilişkilere sahip olduğu Mali'nin Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keita, "Devlet kurumu ve işletmeler kurmamızı mümkün kılan ilk sanayi birimlerimizi Rusya'ya borçluyuz. Bu zirve, Rusya ile devam eden iş birliğinin göstergesi. Her üç yılda bir, bazen Afrika'da, bazen Rusya'da toplanacağız" diyerek Rusya'nın ülkesi için önemini vurguladı.
Yatırım ve Kalkınma Bakanı Safia Boly de Mali'nin kıta için bir lojistik merkez görevi üstlendiğini dile getirdi. Mali'deki yatırım potansiyeline dikkat çeken Boly, "7 farklı ülkeyle sınırımız var. Karayla çevrili bir ülkeyiz. Bu nedenle iyi bir altyapıya sahip olmamız sadece komşu ülkeleri birbirine bağlamada değil, aynı zamanda şirketlerimiz için ihracat fırsatlarını arttırmada da oldukça mühim. Geniş maden rezervlerine sahibiz. Geçen yıl 66 ton altın çıkardık ve potansiyelin bundan çok daha büyük olduğunu biliyoruz. Güçlü olduğumuz diğer bir sektör de tarım. Bu sayede daha fazla Rus yatırımcıyı ülkemize çekmeyi istiyoruz" şeklinde konuştu.
Hedef, her iki taraf için de karlı bir ortaklık
Afrika'da önemli yatırımlar yapmayı planlayan Rusya, kendini yalnızca kurtarıcı ülke olarak değil, aynı zamanda bir kazan-kazan iş ortağı olarak konumlandırıyor. Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, Moskova'nın da Afrika'ya ihtiyacı olduğunu söyledi: "İki tarafın da hedefi büyümek ve ortak çıkarlar için iş birliği yapmak zorundayız".
Vladimir Putin, kapanış konuşmasında kıtadaki güvenliği ve istikrarı güçlendirmeye olan bağlılığını vurguladı. Buna ek olarak sağlık ve taşımacılık dahil olmak üzere birçok alanda kazan-kazan stratejisi ile ortaklıklar kurma ve anlaşmalar yapmanın gerekliliğine değindi.
Rusya bu zirve ile şu ana kadar Çin ve Batı'nın birkaç adım önde olduğu kıtada kendini stratejik bir ortak olarak konumlandırmaya çalışıyor.