Rusya nükleer güçler arasında nükleer bir çatışmadan kaçınmanın birinci öncelik olduğunu söyledi, ancak Batı'yı "Ukrayna'ya kitle imha silahları tedarik ederek provokasyonları teşvik etmekle" suçladı.
Batı ise işgalin başladığı şubat ayından bu yana nükleer söylemin artmasının arkasında Moskova'nın olduğuna dikkat çekiyor. Nitekim işgalin en başından bu yana nükleer kartı sürekli hatırlatan ve blöf yapmadığını tekrarlayan tek taraf Rusya oldu.
Eylül ayında Putin, Rusya'nın topraklarını savunmak için "mümkün olan tüm araçları" kullanmaya hazır olduğunu belirttiğinde de "blöf yapmadığının" alını çizmişti. Ayrıca ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Japonya'ya iki atom bombası atmış olmasının bir 'emsal' oluşturduğu kaydedildi.
Moskova en son olarak herhangi bir kanıt sunmadan Kiev'i radyoaktif bir "kirli bomba" kullanmayı planlamakla suçladı.
Rusya Ukrayna'nın nükleer bir silaha sahip olduğunu ileri sürmekle kalmıyor, dünyanın sempatisini kazanmak ve batılı nükleer güçleri Rusya'ya karşı savaşa dahil etmek için bu silahı kendi halkı ve toprakları üzerinde kullanacağını iddia ediyor.
Moskova bir yandan 'önlenmeli' bir yandan 'kullanabilirim' diyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı, beş nükleer gücün "doğrudan bir silahlı çatışmanın eşiğinde" yalpalamasından endişe edildiğini e Batı'nın "korkunç sonuçlara yol açabilecek kitle imha silahlarıyla provokasyonları teşvik etmekten" vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ulusal güvenliğimizi baltalamaya yönelik sorumsuz ve küstahça eylemlerin neden olduğu mevcut karmaşık ve çalkantılı durumda, en acil görevin nükleer güçlerin herhangi bir askeri çatışmasını önlemek olduğuna kuvvetle inanıyoruz." denildi.
Moskova, ocak ayında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İngiltere ve Fransa ile birlikte yayınlanan ve nükleer bir savaştan kaçınmak için ortak sorumluluklarını teyit eden ortak bir bildiriyi desteklediklerini söylüyor ancak Putin, birkaç kez nükleer saldırı tehdidinde bulundu ve Moskova defalarca askeri doktrininin Rusya'nın toprak bütünlüğü tehdit altındaysa nükleer silah kullanımına izin verdiğini söyledi.
Kadirov nükleer silah kullanılmasını istiyor
Kısa bir süre önce, Çeçenistan bölgesinin lideri ve Putin'in önemli bir müttefiki olan Ramzan Kadirov, Rusya'yı Ukrayna'da "düşük güçte bir nükleer silah" kullanmaya çağırdı.
Kaynak: Euronews