Rusya Devlet Başkanı Putin üç gün sürecek BRICS zirvesinde dünya liderlerini ağırlıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, aralarında Şi ve Modi'nin de bulunduğu liderleri gelişmekte olan ekonomiler bloğunun (BRICS) zirvesinde ağırlıyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve diğer liderler, Kremlin'in gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS bloğunun zirvesi için Rusya'nın Kazan şehrine geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Salı günü başlayan üç günlük toplantı, 2022'de Ukrayna'yı işgal eden Rusya'yı uluslararası arenada yalnızlaştırmaya yönelik ABD öncülüğündeki çabaların başarısızlığını göstermek için de güçlü bir yol sunuyor.

Kremlin dış ilişkiler danışmanı Yuri Uşakov, 36 ülkenin katıldığı ve 20'den fazlasının devlet başkanları tarafından temsil edildiği zirveyi Rusya'nın “bugüne kadar düzenlediği en büyük dış politika etkinliği” olarak lanse etti.

Başlangıçta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve daha sonra Güney Afrika'dan oluşan BRICS, İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı da kapsayacak şekilde hızla genişledi. Türkiye, Azerbaycan ve Malezya üye olmak için resmen başvuruda bulundu ve birkaç ülke daha katılmaya ilgi duyduklarını ifade etti.

Gözlemciler BRICS zirvesini Kremlin'in Batı ile gerilimin tırmandığı bir dönemde uluslararası arenada kendisine verilen desteği gösterme ve ekonomik ve mali bağları genişletme çabalarının bir parçası olarak görüyor.

Önerilen projeler arasında, küresel banka ağı SWIFT'e alternatif sunacak ve Moskova'nın Batı yaptırımlarından kaçınmasına ve ortaklarıyla ticaret yapmasına olanak tanıyacak yeni bir ödeme sisteminin oluşturulması da yer alıyor.

Putin, Salı günü Çin Devlet Başkanı Şi, Hindistan Başbakanı Modi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile yapacağı görüşmeler de dahil olmak üzere zirve kapsamında yaklaşık 20 ikili görüşme gerçekleştirecek.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri