Rusya'nın üst düzey diplomatı, ABD'nin nükleer silahların kontrolü konusunda diyaloğun yeniden başlatılması önerisini reddederek, Washington Ukrayna'ya askeri destek verirken bunun mümkün olmadığını söyledi.
Perşembe günü bir basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’yı Ukrayna'yı Rusya topraklarına yönelik saldırılarını arttırmaya teşvik ederek küresel güvenlik risklerini körüklemekle suçladı ve Batı'nın Kiev'e verdiği destek ne olursa olsun Moskova'nın çatışmadaki hedeflerine ulaşacağı tehdidinde bulundu.
ABD'nin nükleer silahların kontrolü alanında temasların yeniden başlatılması önerisini yorumlayan Lavrov, Moskova'nın bu teklifi reddettiğini söyledi. Lavrov, bu tür görüşmelerin yapılabilmesi için öncelikle Washington'un Rusya'ya yönelik mevcut politikasını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
Lavrov, Washington'un nükleer görüşmelerin yeniden canlandırılması yönündeki çabalarının Rusya'nın nükleer silah tesislerinin denetimine yeniden başlanması isteğinden kaynaklandığını savundu. Lavrov, Ukrayna'nın çatışma sırasında Rusya'nın nükleer kapasiteli bombardıman üslerine yaptığı saldırılar göz önünde bulundurulduğunda ABD'nin bu tür taleplerini "yakışıksız" olarak nitelendirdi.
Lavrov, "Washington'un Rusya'ya karşı yürüttüğü 'hibrit savaşın' ortasında, sadece silahların kontrolü ve stratejik risklerin azaltılması alanında herhangi bir ek ortak önlem için değil, ABD ile stratejik istikrar konularının tartışılması için de herhangi bir gerekçe görmüyoruz" dedi.
"Böyle bir ihtimalin gerçekleşmesini, Batı'nın Rusya'nın güvenliğini ve çıkarlarını baltalamaya yönelik kötü niyetli tutumundan tamamen vazgeçmesi koşuluna bağlıyoruz."
Bakan, Washington'un nükleer silah görüşmelerini yeniden başlatma çabasının "nükleer cephaneliğimiz üzerinde kontrol kurmaya ve kendisi için nükleer riskleri en aza indirmeye çalışma" arzusundan kaynaklandığını söyledi ancak "bu riskler ülkemize yönelik zorlayıcı baskıların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor" diye ekledi.
Lavrov Batı'yı çatışmanın sona erdirilmesine yönelik her türlü görüşmeyi engellemek ve Rusya'ya yönelik saldırıların artmasını teşvik etmekle suçladı.
Lavrov, "Bu tür teşvikler ve ilgili silahların transferi Batı'nın yapıcı bir çözüm istemediğini gösteriyor" dedi.
"Batı Ukrayna krizini tırmandırmaya çalışıyor ve bu da yeni stratejik riskleri beraberinde getiriyor."
Lavrov, Batı'nın baskısına rağmen Rusya'nın "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı işgalini sürdüreceğini bir kez daha teyit etti:
"Özel askeri operasyonun hedeflerini tutarlı ve ısrarlı bir şekilde sürdüreceğiz ve onlara ulaşacağız”
"Rusya'nın herhangi bir şekilde yenilebileceğine dair hiçbir umutları olmasın. Batı'da bu konuda hayal kuranlar tarihten ders almamışlardır."
Dışişleri Bakanının açıklamaları, Ukrayna'nın aynı gün Saint Petersburg'daki bir petrol platformunu vurduğunu iddia etmesiyle birlikte, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmada gerilimin azalma belirtisi göstermediği bir dönemde geldi.
Ukrayna'nın saldırısı, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy'nin Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık zirvesi Davos'ta bir kez daha üyelik çağrısında bulunmasıyla NATO'ya katılma çabalarının hemen ardından geldi.
NATO Şefi Jens Stoltenberg Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık zirvesinin gerçekleştirildiği Davos'ta yaptığı açıklamada Kiev'in NATO'ya "her zamankinden daha yakın" olduğunu söyledi.
Basın toplantısında Lavrov, herhangi bir barış tartışması yapılmadan önce Ukrayna'nın NATO'ya katılma çabalarına son vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Mepa News