Rus Interfax haber ajansının aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gazze'deki çatışmanın bölgesel bir krize dönüşme riski taşıdığı uyarısında bulunarak suçu İran'a atma çabalarının "yangına körükle gitmek" olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Lavrov'un Perşembe günü yaptığı açıklamalar, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail ile Hamas arasındaki savaşın tırmanmasını "hiçbir büyük aktörün istemediğine inandığını" söylemesinden birkaç gün sonra geldi.
Bu hafta Rusya, BM karar taslağında "derhal tam ateşkes" ve sivillere yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunacak değişiklikler önerdi. Ancak Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi.
Sadece insani yardım amaçlı duraklama çağrısında bulunan nihai taslak ise ABD tarafından veto edilirken Rusya çekimser kaldı.
Rusya'nın BM Büyükelçi Vassily Nebenzia taslakta "ateşkes için net bir çağrı olmadığını" ve "akan kanın durdurulmasına yardımcı olmayacağını" söyledi.
Rusya, İsrail-Filistin çatışmasında 7 Ekim'de Hamas savaşçılarının İsrail'de daha önce benzeri görülmemiş bir saldırı başlatarak yaklaşık 1.400 kişinin ölümüne yol açmasıyla patlak veren son gerilime şu ana kadar temkinli bir yaklaşım sergiledi.
Saldırının başladığı günden bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında yaklaşık 4000'e yakın Filistinli hayatını kaybetti.
Moskova, Hamas'ın en az 16 Rus vatandaşının da ölümüne neden olan saldırısının ardından gecikmeli bir açıklama yaparak İsrail'in kendini savunma hakkını teyit etti ancak İsrail'i "zalimce yöntemlerle" karşılık vermekle suçladı.
Putin İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları için "Bana göre bu kabul edilemez" dedi. "Orada 2 milyondan fazla insan yaşıyor. Hepsi Hamas'ı desteklemiyor olsalar da kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere hepsi acı çekmek zorunda."
Başkenti işgal altındaki Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletini destekleyen Rusya, pek çok Batılı devlet gibi Hamas'ı "terörist" bir grup olarak nitelendirmiyor.
Bu arada Putin, Suriye'deki savaş da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki önemli dış politika çatışmalarına rağmen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yakın ilişkilerini yıllar boyunca sürdürdü.
"Başarısız ABD politikası"
Krizle ilgili olarak 10 Ekim'de kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada Rusya Devlet Başkanı, "yıkıcı" bir rol oynadığı için ABD'yi işaret ederek çatışmanın Washington'un başarısız politikasının "canlı bir örneği" olduğunu söyledi.
Moscow Times'a göre Putin, "(Çatışmayı) yönetmeyi tekellerine almaya çalıştılar, ancak ne yazık ki her iki taraf için de kabul edilebilir uzlaşmalar bulmakla ilgilenmediler" dedi.
Lavrov Perşembe günü ayrıca savaştan İran'ı sorumlu tutma çabalarının "provokasyon" olduğunu söyleyerek muhtemelen ABD'ye atıfta bulundu.
ABD, İran'ı Hamas'ın saldırısına karışmakla doğrudan suçlamamış olsa da Tahran'ın Filistinli gruba uzun süredir verdiği destek nedeniyle "geniş ölçüde suç ortağı" olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Biden da İran'ı çatışmayı tırmandırmaması için "dikkatli" olması konusunda uyardı.
İran, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını tebrik etti ancak olayla ilgisi olmadığı konusunda ısrar etti.
Analistler, Rusya'nın komşu ülke Ukrayna ile Batı'nın yaygın kınamasına maruz kaldığı kendi savaşına girerken, İsrail-Gazze çatışmasını da "kullanışlu bir dikkat dağıtıcı" olarak görebileceğini söylüyor.
Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Alexander Gabuev AFP haber ajansına yaptığı açıklamada "Bu çatışma Rusya için bir nimet çünkü ABD ve Batı'nın dikkatini büyük ölçüde başka yöne çekiyor" dedi.
Putin, Salı günü Gazze'de bir hastaneyi hedef alan ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan İsrail saldırısı için "bir felaket" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca müzakerelerin "acilen" başlatılması için de çağrıda bulundu.
Öte yandan Rusya, Gazze'deki siviller için Mısır üzerinden ulaştırılmak üzere 27 ton insani yardım gönderdi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera