Rusya, şehir merkezine doğru hızla ilerleyen Suriyeli muhaliflerin Halep'e yönelik saldırısını kontrol altına almakta zorlanıyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Cuma günü yaptığı açıklamada Moskova'nın saldırıyı "Suriye'nin egemenliğinin ihlali olarak gördüğünü ve Beşar Esed hükümetinin bir an önce düzeni sağlamasını beklediğini" söyledi.
Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, Rusya'nın gerilimi azaltmaya yönelik herhangi bir planını açıklamaması ya da Moskova'nın geçmişte olduğu gibi Esed rejimi güçlerini desteklemek için güçlü bir şekilde devreye gireceğini ima etmemesi dikkat çekti.
Middle East Eye'a konuşan Türk güvenlik kaynakları Rusya'nın sahadaki gelişmelere yavaş tepki verdiğini çünkü hava unsurlarının çoğunu Ukrayna'daki askeri harekatını desteklemek üzere bu ülkeye kaydırdığını söyledi.
Bu da Suriye'de, Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ) öncülüğünde Çarşamba günü başlayan saldırıya etkili bir şekilde karşı koymaya yetmeyecek daha küçük bir güç bıraktı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bu ayın başlarında Ankara'yı Ukrayna'ya Rus askerlerini öldüren insansız hava araçları tedarik etmekle eleştirmesiyle birlikte Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim tırmanıyor.
Türkiye Suriyeli muhaliflerin saldırısına doğrudan katılmasa da Ankara'nın operasyonu belli ölçüde desteklediği tahmin ediliyor.
Esed rejiminin muhaliflerin elindeki bölgelere yönelik önceki saldırıları sivillerin Türkiye sınırına doğru göç etmesine neden oldu ki bu durum Türkiye'de halihazırda tavan yamış olan sığınmacı karşıtlığını daha da tetikleyecek bir durum.
27 Kasım'dan bu yana HTŞ ve müttefik güçler önemli ilerlemeler kaydederek geniş toprak parçalarını ele geçirdi ve Halep şehrinin dış mahallelerine doğru hızla ilerledi.
Türkiye destekli muhalif gruplardan bazıları kendi inisiyatifleriyle operasyona destek vermiş olsa da bu grupların tamamına yakını operasyona katılmaktan kaçındı.
Perşembe günü Middle East Eye'a konuşan Türk güvenlik kaynakları, operasyonun amacının 2019 yılında Rusya, Türkiye ve İran tarafından üzerinde anlaşmaya varılan İdlib “çatışmasızlık bölgesi” sınırlarını yeniden tesis etmek olduğunu söylemişti.
Orta Doğu Enstitüsü'nde (MEI) yerleşik olmayan bir akademisyen olan Anton Mardasov, HTŞ liderliğindeki saldırının Türkiye tarafından desteklendiğine dair Rusya'da çok az şüphe olduğunu belirterek, hızlı mühimmat tedariki ve Türkiye destekli muhalif gruplarla koordinasyona atıfta bulundu.
Kaynak: Mepa News