Rusya: Husiler hipersonik füzeye sahip

Husilerin en büyük destekçisi olan İran, hipersonik bir füzeye sahip olduğunu iddia ediyor ve Tahran bugüne kadar Husilere ciddi boyutta füze teknolojisi transfer etmiş durumda.

Rusya devlet medyası Perşembe günü, Yemen'deki Husilerin cephaneliklerinde yeni bir hipersonik füze olduğunu iddia ettiklerini bildirdi.

Devlete ait RIA Novosti haber ajansı tarafından yayınlanan haberde ismi açıklanmayan bir yetkiliye atıfta bulunuldu ancak iddiaya ilişkin herhangi bir kanıt sunulmadı.

Ancak Husiler haftalardır, Ortadoğu sularında savaş gemilerine yaklaşan her füze ya da bomba taşıyan insansız hava aracını düşürmeyi başaran ABD ve müttefiklerine karşı denizdeki savaşlarda planladıkları "sürprizler" hakkında ipuçları veriyor.

Öte yandan İran ve ABD'nin Umman'da, Tahran'ın hızla ilerleyen nükleer programı ve vekil güçlerinin saldırıları nedeniyle uzun süredir tırmanan gerginliğin ortasında aylardır ilk kez dolaylı görüşmeler yaptığı bildirildi.

Husilerin en büyük destekçisi olan İran, hipersonik bir füzeye sahip olduğunu iddia ediyor ve Husileri şu anda kullandıkları füzelerle geniş ölçüde silahlandırmış durumda.

Cephaneliklerine hipersonik bir füze eklemeleri, Amerika ve İsrail de dahil olmak üzere müttefiklerinin kullandığı hava savunma sistemlerine karşı daha çetin bir meydan okuma oluşturabilir.

RIA'nın haberine göre Husilere yakın bir askeri yetkili "Grubun füze kuvvetleri Mach 8 hıza (sesten 8 kat daha hızlı) kadar ulaşabilen ve katı yakıtla çalışan bir füzeyi başarıyla test etti" dedi.

Husiler bu füzeyi "Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nin yanı sıra İsrail'deki hedeflere yönelik saldırılarda kullanmak üzere üretmeye başlamayı planlıyor."

Rusya İran'la yakın ilişkilerini sürdürüyor ve Ukrayna'yı hedef almak için İran'ın bomba taşıyan insansız hava araçlarına bel bağlıyor.

Mach 5'ten daha yüksek hızlarda uçan hipersonik silahlar, hızları ve manevra kabiliyetleri nedeniyle füze savunma sistemleri için önemli zorluklar yaratabilir.

Hipersonik bir füzenin oluşturduğu tehlike ne kadar manevra kabiliyetine sahip olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Balistik füzeler, ABD yapımı Patriot gibi füzesavar sistemleri tarafından yollarının tahmin edilebileceği ve durdurulabilecekleri bir yörüngede uçarlar.

Yön değiştirme kabiliyetine sahip hipersonik bir füze gibi füzenin uçuş yolu ne kadar düzensiz olursa, önlenmesi de o kadar zorlaşmaktadır.

Amerika gibi Çin'in de bu silahların peşinde olduğuna inanılıyor. Rusya bu silahları Ukrayna'da savaş alanında kullandığını iddia ediyor.

Ancak hız ve manevra kabiliyeti füzenin bir hedefi başarıyla vuracağının garantisi değil. Ukrayna hava kuvvetleri Mayıs ayında bir Patriot bataryasıyla bir Rus hipersonik Kinzhal füzesini düşürdüğünü iddia etmişti.

Kaynak: Mepa News, AP

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri