Rusya, karadan havaya S-500 füze savunma sisteminin ilk deneme görüntülerini kamuoyu ile paylaştı. Rusya Savunma Bakanlığı, açıklama yaparak S-500 füze sistemi denemesi yaptığını duyurdu.
Rusya'nın Astrahan Oblastı'na bağlı Znamensk kentinde bulunan Kapustin Yar menzilinde, en yeni S-500 uçaksavar füze sistemi, yüksek hızlı bir balistik hedefe test atışları gerçekleştirildi.
Bakanlık tarafından yayınlanan görüntülerde, dev bir kamyon üzerine kurulu sistemin fırlatma tüplerinin, gökyüzüne yüksek hızda füzeler ateşlediği görülüyor.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, denemede füzenin "yüksek hızlı bir balistik hedefi" başarıyla vurduğu dile getirildi.
Rus yetkililerin her fırsatta dünyada benzerinin bulunmadığının altını çizdiği S-500 uçaksavar füze sistemi, potansiyel bir düşmanın mevcut ve olası havacılık saldırı silahlarının tüm yelpazesini tüm irtifa ve hız aralığında yenmek için tasarlanmış.
Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Testler çerçevesinde gerçekleştirilen deneme atışları, belirtilen taktik ve teknik özellikleri ile Rus askeri hava savunma teçhizatının yüksek güvenilirliğini doğruladı" ifadelerine yer verildi.
Yeni nesil “karadan havaya” füze sistemi olan S-500 Prometey, her türlü aerodinamik ve balistik hedefi tespit ve imha etme yeteneğine sahip. S-500'ü sınıfındaki diğer sistemlerden farklı kılan başlıca özelliği, çok uzaklardaki hedeflere de kilitlenebilmesi.
600 kilometre menzile sahip olan S-500 füzeleri, saniyede 7 kilometre hızla ilerleyen 10 balistik füzeyi aynı anda etkisiz hale getirebiliyor.
Rusya’nın S-400 ve S-300 savunma sistemlerinin yanı sıra envanterine eklediği bu silahlar, avcı uçaklarını da imha edebiliyor. Yaklaşık 600 kilometre menzile sahip olacak bu sistem, 185 kilometre yükseklikteki hedefleri vurabiliyor.
Rusya, "Gelecek beş yıl boyunca S-500'ü başka ülkelere satmayacağız, öncelikle kendi ordumuzun ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor" dediği S-500'ün seri üretiminin bir yıl içerisinde başlayacağı duyurulmuştu.
S-500'lerin, Rusya'nın eski hava savunma sistemi S-400'ün yerini alması planlanıyor.
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun açıklamalarına göre S-500'lerin tasarımı, gelecek 25 yıl boyunca kullanılmak üzere yapıldı. Rusya, 2017 yılından beri personelini S-500 sistemini kullanmak üzere eğitiyor.
Kaynak: Rudaw