Haftalık basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Son günlerde, özellikle de TSK'nın Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı'na başlamasının ardından Fırat'ın doğusunda Şam'ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı" dedi.
Muhaliflerin gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini söyleyen Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan IŞİD mensupları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişeye neden olduğunu belirtti.
Zaharova, IŞİD mensuplarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.
"Bölgede çözüm için sınır hattı Esed rejiminin kontrolüne verilmeli"
Rus Dışişleri Sözcüsü, Rusya'nın bölgede çözüme ilişkin tutumunu şöyle açıkladı: "Suriye'nin bu bölgesinde, Suriye'de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların Esed rejiminin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor."
Zaharova, bu bağlamda Esed rejimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.
"Suriye'nin kuzeyindeki gerilim siyasi süreci durdurmamalı"
Zaharova, Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin siyasi süreci durdurmaması gerektiğini ifade etti.
"Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak siyasi süreci teşvik etme çabalarının devamını ve hatta genişletilmesini durdurmaması gerektiğine inanıyoruz" diye devam eden Zaharova, başta Esed rejimi, Astana formatındaki partnerler ve BM Suriye Özel Temsilcisi ile etkileşimler olmak üzere, Rusya'nın ekim sonunda Suriye Anayasa Komitesi'nin toplanması için aktif çaba sarf ettiğini vurguladı.
Zaharova, Suriye Anayasa Komitesi'nin ilk toplantısı için her şeyin hazır olduğunu, tüm adayların davet edildiğini ve Cenevre'ye gitmeye hazırlandıklarını da kaydetti.
"İki askeri güç anlaşabilir"
Rusya'nın Ankara ile rejim arasında fiili işbirliği kurulmasından yana olduğunu söyleyen Zaharova, Türkiye ve Suriye'nin anlaşabileceğini, iki ülke askeri unsurlarının işbirliğinin somut parametrelerini belirlemesi gerektiğini belirtti.
Zaharova şu ifadeleri kullandı: "Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız. Bunun mümkün olduğunu net şekilde görüyoruz. İki ülkenin orduları, işbirliğinin somut parametrelerini belirlemeli."