Rusya: Ukrayna Afrika'da ikinci bir cephe açtı

Nijer de Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini "derhal geçerli olmak üzere" kestiğini duyurmuştu.

Mali ve Nijer'in Kiev'le diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Çarşamba günü Rusya, Ukrayna'nın Afrika'da "ikinci bir cephe" açtığını söyledi ve Ukrayna'yı "terörist gruplara" destek vermekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada "Rusya'yı savaş alanında yenemeyen Volodimir Zelenskiy'nin suç rejimi, Afrika'da ikinci bir cephe açtı" dedi.

Zakharova Ukrayna'yı "Afrika ülkelerindeki terörist gruplara yardım etmekle" suçladı.

Tuareg etnik grubunun liderliğindeki muhalifler geçen ay Mali'nin kuzeyinde düzenledikleri saldırıda Rusya'nın Wagner paralı asker grubundan 84 savaşçıyı ve 47 Malili askeri öldürdüklerini açıklamıştı.

Mali, üst düzey bir Ukraynalı yetkiliyi Kiev'in saldırıdaki rolünü kabul etmekle suçlamış ve 5 Ağustos'ta Kiev'le diplomatik ilişkileri kesmişti.

Mali'deki cunta yönetimi sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga, Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı GUR'un sözcüsü Andriy Yusov'un açıklamalarını öğrendiklerinde "şok olduklarını" dile getirmişti.

Maiga'nın açıklamasına göre Yusov, Malili askerlerin ölümüne yol açan "silahlı terörist grupların korkakça, haince ve barbarca saldırısına Ukrayna'nın karıştığını kabul etmişti".

Nijer de Salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini "derhal geçerli olmak üzere" kestiğini duyurdu.

Nijer'deki cunta sözcüsü Amadou Abdramane televizyonda yaptığı açıklamada, Mali'deki aynı saldırıya atıfta bulunarak, Nijer'in BM Güvenlik Konseyi'nden Ukrayna'nın "saldırganlığını" gündeme getirmesini isteyeceğini söyledi.

Nijer ve Mali, son darbelerle iktidarı ele geçiren, Fransa ile savunma anlaşmalarını iptal eden ve askeri yardım için Rusya'ya yönelen askeri cuntalar tarafından yönetiliyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın "uluslararası hukuk normlarına kayıtsız şartsız bağlı olduğunu" ve "Mali geçiş hükümetinin suçlamalarını kesin bir dille reddettiğini" belirterek Bamako'nun "aceleci" kararından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri