Rus devlet medyasının Cumartesi günü İçişleri Bakanlığı veri tabanına dayandırarak verdiği habere göre Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i arananlar listesine aldı.
Cumartesi öğleden sonra itibariyle, hem Zelenskiy hem de selefi Petro Poroşenko, bakanlığın "tanımlanmamış suçlamalarla aranan kişiler" listesinde yer aldı. Ukrayna Kara Kuvvetleri Komutanı General Oleksandr Pavlyuk da listede yer alıyordu.
Rus yetkililer söz konusu kişilerle ilgili iddialara ilişkin açıklama yapmadı.
Bağımsız bir Rus haber kuruluşu olan Mediazona, Cumartesi günü hem Zelenskiy'nin hem de Poroşenko'nun en azından Şubat sonundan beri listede olduğunu iddia etti.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı aynı gün yayınladığı online açıklamada Zelenskiy'nin listeye alındığına dair haberleri "Rus devlet aygıtının çaresizliğinin ve propagandasının" bir göstergesi olarak reddetti.
Rusya'nın arananlar listesinde Ukrayna ve NATO ülkelerinden çok sayıda yetkili ve milletvekili de yer alıyor.
Bunlar arasında Kiev'e askeri yardımın arttırılmasını ve Moskova'ya karşı daha güçlü yaptırımlar uygulanmasını şiddetle savunan NATO ve AB üyesi Estonya'nın başbakanı Kaja Kallas da bulunuyor.
Rus yetkililer Şubat ayında Kallas'ın, Tallinn'in Baltık ülkesindeki Kızıl Ordu askerlerine ait Sovyet dönemi anıtlarını kaldırma çabaları nedeniyle arandığını söyledi.
NATO üyesi diğer ülkeler Letonya, Litvanya ve Polonya da Sovyet işgalinin istenmeyen mirası olarak görülen anıtları kaldırdı.
Rusya'da "Nazizmi yeniden canlandırmayı " suç sayan ve savaş anıtlarına "saygısızlığı" cezalandırmayı da içeren yasalar var.
Rusya'nın listesinde Estonya ve Litvanya kabine bakanlarının yanı sıra geçen yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında savaş suçları suçlamasıyla yakalama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) savcısı da bulunuyor.
Moskova ayrıca Ukrayna'nın askeri istihbarat başkanı Kyrylo Budanov'u, Ukrayna'nın Rus altyapısına yönelik insansız hava aracı saldırıları da dahil olmak üzere "terörist" faaliyetlerde bulunmakla suçluyor.
Moskova, güney komşusuna karşı "özel askeri operasyon" olarak adlandırmakta ısrar ettiği operasyonun temel hedefleri olarak Ukrayna'nın "Nazilerden arındırılması, askerden arındırılması ve tarafsız bir statüye kavuşturulmasını" gösteriyor.
"Nazisizleştirme" iddiası, Rusya'nın Ukrayna hükümetinin radikal milliyetçi ve neo-Nazi gruplardan büyük ölçüde etkilendiği yönündeki yanlış iddialarına atıfta bulunuyor.
Sovyetler Birliği'nin tahminen 27 milyon insanını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı, Rusya'nın ulusal kimliğinin temel taşlarından biri ve yetkililer SSCB'nin oynadığı rolün sorgulanmasına karşı çıkıyor.
Bazı tarihçiler bu durumun Rusya'nın savaşla ilgili bazı tarihi gerçekleri yeniden düzenleme çabasıyla birleştiğini söylüyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar