Avrupa'da birçok ülkenin dünya genelindeki siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutması sonrası Batı ve Moskova hattında tansiyon yükseldi.
Son olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Büyükelçisi Rene Jones-Bos'a Amsterdam yönetiminin bu yöndeki suçlamalarıyla ilgili nota verdi.
Hollanda Savunma Bakanlığı, 4 Ekim'de Rusya'ya nota vererek Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) siber saldırı düzenlediğinden şüphelenilen dört Rus vatandaşını sınır dışı etmişti.
Suçlamaları reddeden Rusya Dışişleri Bakanlığı, Hollanda'nın iddialarını provokasyon olarak nitelendirdi.
Letonya'dan Rusya'ya siber saldırı suçlaması
Bu arada Baltık ülkesi Letonya istihbarat teşkilatı Rusya'nın Letonya'nın savunma sistemlerine ve bazı devlet kurumlarına yönelik siber saldırı düzenlediğini ileri sürdü.
Letonya Anayasa Koruma Bürosu'ndan yapılan açıklamada Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın (GRU) "son yıllarda" hükümet bilgisayarlarına yönelik e-posta saldırılarıyla bilgi edinmeye çalıştığını kaydetti.
Açıklamada ayrıca GRU'nun casusluk amaçlı bu girişimlerinin son dönemde ülkenin dışişleri ve savunma kurumlarını hedef aldığının altı çizildi. Ayrıca ülkede geçtiğimiz hafta sonunda yapılan parlamento seçimlerine doğrudan bir saldırı olmadığı hatırlatıldı.
Almanya'dan İngiltere ve Hollanda'ya destek
İngiltere geçtiğimiz hafta Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) bulgularına göre Batı ülkelerine yönelik siber saldırıları düzenleyen grupların GRU'ya bağlı olduğunu açıkladı.
Hollanda ve İngiltere'nin değerlendirmelerine güvendiklerini duyuran Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Alman hükümeti, APT 28 kampanyasının arkasında büyük ihtimalle Rusya'nın istihbarat servisi GRU'nun bulunduğundan hareket ediyor." demişti.
Batılı istihbarat örgütlerine göre hacker grubu olan APT 28, GRU’ya bağlı çalışan bir birim.