Rusya'nın AB temsilcisi: Ukrayna'yı işgal planımız yok

Rusya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etme korkusunun Batılı ülkeler tarafından yayılan bir "blöf" ve "histerik bir mesaj" olduğunu söyledi.

Rusya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov, Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etme korkusunun Batılı ülkeler tarafından yayılan bir "blöf" ve "histerik bir mesaj" olduğunu söyledi.

"Rusya'nın ne Ukrayna'yı ne de başka bir ülkeyi işgal etme planı var." diyen Çijov, "herhangi bir farklılığın diplomatik yollarla çözülebileceğine" inandıklarını kaydetti.

Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda diplomatik görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Rusya, Ukrayna sınırına binlerce asker yığarken, ABD, Avrupa'ya konuşlanmaya hazır askerleri yüksek alarma geçirerek yanıt verdi. Savaş şimdi her zamankinden daha mı yakın?

Son gelişmeleri Rusya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Vladimir Çijov ile konuştuk.

Efi Koutsokosta, Euronews:

"En açık soruyla başlayayım. Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeye hazır mı yoksa olanların hepsi bir blöf mü?"

Vladimir Çijov, Rusya'nın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi:

"Bu bir hazır olma durumu değil. Rusya'nın ne Ukrayna'yı ne de başka bir ülkeyi işgal etme planı var. Bu, Rusya'da değil, şu anda bu histerik mesajı Avrupa ve dünya çapında yayan ülkelerde yaratılmış bir blöf."

Euronews:

"Histerik mesaj, dediniz. Ancak Rusya'nın Ukrayna sınırında saldırı silahları ve sistemlerini atış mesafesinde ilk konuşlandırdığı da bir gerçek. Bu, ülkenin egemenliğine doğrudan bir meydan okuma değilse, nedir?"

Vladimir Çijov:

"NATO'nun Rusya sınırları boyunca ne kadar çok saldırı silahı konuşlandırdığına şaşıracaksınız. Askeri üsler falan demiyorum. Hatta buna istatistik olarak şunu da ekleyebilirim, örneğin geçen yıl Karadeniz bölgesinde Rusya sınırları boyunca gerçekleşen uçuşların sayısı yüzde 60 arttı."

Euronews:

"NATO'nun bunu yaparak güvenliğiniz için ciddi bir tehdit oluşturduğunu görüyorsunuz, ancak bunu yaptınız. Ukrayna sınırına binlerce asker yığdınız. Şimdi Rusya için tehlikeli olan ne?"

Vladimir Çijov:

"Rusya'nın ulusal güvenliği Rusya'nın çıkarıdır. Rusya'nın ABD ve NATO ülkeleriyle son 30 yılda üzerinde anlaşmaya varılan bir dizi taahhüdü yasal olarak bağlayıcı bir biçimde kağıda dökecek bir anlaşma taslağı için girişimde bulunmasının nedeni bu. Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonraki günlerde NATO doğuya doğru genişlemeyeceğine dair söz vermişti. O zamanki ABD dışişleri bakanının deyimiyle, doğuya doğru 'bir inç bile’ gidilmeyecek. O zamandan beri, NATO'nun doğu yönünde beş kadar genişleme dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bugün bazı insanlar Rusya'nın NATO'ya yaklaşmasından endişe duymasına karşılık, şunu söyleyebilirim, Rusya, NATO'ya değil, NATO, Rusya'ya yaklaşıyor."

Euronews:

"Ancak Rusya, sizin de söylediğiniz gibi, NATO'nun doğuya doğru genişlemesine son vermek ve Ukrayna'nın ittifaka katılma emellerini fiilen sona erdirmek de dahil olmak üzere taleplerini sundu. Ama bu eski Sovyet etki alanlarını yeniden yaratma girişimi değil mi? Yapmaya çalıştığınız şey bu mu?"

İstanbul'da kabul edilen Avrupa Güvenlik Şartı hatırlatması

Vladimir Çijov:

"Hayır, aslında son haftalarda ve aylarda ister ABD'den, ister NATO'dan, hatta Avrupa Birliği'nden olsun Batı'dan duyduklarımız, tüm bağımsız ve egemen ülkelerin kendi güvenlik düzenlemelerine sahip olma hakkı ilkesinin bir tekrarı ve NATO'nun kapıları herkese açık. Ama 1999'da İstanbul'da üzerinde anlaşmaya varılan formülün ikinci kısmını her zaman atlıyorlar. Avrupa Güvenlik Şartı'ndan alıntı yapabilirim: ‘Her katılımcı devlet eşit güvenlik hakkına sahip. İttifak anlaşmaları da dahil olmak üzere, her devletin güvenlik düzenlemelerini seçme ve değiştirme özgürlüğüne sahip olma hakkını yeniden teyit ediyoruz.’ NATO'nunki gelişmedi, dahası, 'her devletin tarafsızlık hakkı da var. Katılımcı devletlerin her biri, bu bağlamda diğerlerinin haklarına saygı gösterecek ve güvenliklerini diğer devletlerin güvenliği pahasına güçlendirmeyecek."

Euronews:

"Ukrayna'nın ittifaka katılma arzusu ya da diğer ülkelerin Sovyet sonrası demokrasi arzusu sizin ulusal güvenliğinize, Rusya'nın güvenliğine bir tehdit mi diyorsunuz?"

Vladimir Çijov:

"Herhangi bir güvenlik ittifakına katılmaya yönelik arzu ve plan, komşu olan diğer ülkelerin ulusal güvenlik çıkarlarını dikkate alma konusunda orantılı olmalı. NATO'nun açık kapı politikası, sanki NATO bir boşluğun ortasındaymış gibi, sanki NATO'nun etrafında kimse yokmuş gibi formüle edilmiş."

Euronews:

"Yani askeri gerginlik de dahil olmak üzere tüm seçenekler masada mı?"

Vladimir Çijov:

"Nükleer savaş değil."

Euronews:

"Bunu bilmek iyi. Ama herhangi bir askeri tırmanış, herhangi bir Ukrayna işgali..."

Vladimir Çijov:

"Biz diplomasiye inanıyoruz. Avrupa'da ve Atlantik ötesindeki muhataplarımızın, herhangi bir farklılığın diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğine dair aynı ilkeye bağlı kalmalarını umuyorum."

"Kuzey Akım 2 boru hattı biterse Rusya gazı nereye satacağını bulacaktır"

Euronews:

"Herhangi bir askeri gerilim, örneğin Kuzey Akım 2 boru hattının varlığını riske atıyor. Bunu gerçek bir risk olarak görüyor musunuz ve Rusya bunun olmasına izin verebilir mi?"

Vladimir Çijov:

"Biliyorsunuz, sorun sadece Kuzey Akım 2 değil, Avrupa güvenliğiyle ilgili genel durum. 1975'te Helsinki'de hepimizin öngördüğü Avrupa güvenlik sistemi."

Euronews:

"Kuzey Akım 2 boru hattından bahsetmediniz. Bu projenin bir darbe alması konusunda endişeli misiniz?"

Vladimir Çijov:

"Bence ilk endişelenecek olan Avrupalı tüketiciler olmalı, çünkü onlar nispeten ucuz ve bol Rus gazı olmadan yaşamak zorunda kalacak ve evlerini ısıtmak için başka yollar bulmak zorunda kalacaklar. Kış henüz bitmedi."

Euronews:

"Ama aynı zamanda Rusya için milyarlarca euroluk devasa bir maliyet olacak."

Vladimir Çijov:

"Rusya, gazını nereye satacağını bulacaktır."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri