Rusya'nın Afrika ülkelerine silah satışı artıyor

Rusya Federasyonu merkezli savunma sanayi şirketleri, son yıllarda Afrika ülkelerinde agresif bir nüfuz alanı açma faaliyetine girişmiş durumda.

Rusya Federasyonu merkezli savunma sanayi şirketleri, Afrika’daki müşterilerini hem sayısal olarak, hem de satın alma miktarları ve sipariş edilen silah türleri açısından çeşitlendirmek amacıyla, son yıllarda bu kıtadaki ülkelerde agresif bir nüfuz alanı açma faaliyetine girişmiş durumda.

Söz konusu yayılma stratejisi doğrultusunda, Kremlin güdümlü şirketlerden Rosoboronexport (Rostec State Corporation'ın bir kolu), 8-10 Haziran tarihleri arasında Fildişi Sahili’nin başkenti Abidjan'daki Polis Akademisi'nde düzenlenen Shield Africa-2021 / Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı'nda gösterişli bir sunuma imza attı.

Şirketin genel müdürü Alexander Mikheev, Abidjan’daki katılımlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Rus savunma sanayinin sahra altı Afrika ile askerî-teknik ilişkilerinin 2019 yılında düzenlenen Rusya-Afrika Forumu sırasında güçlü bir ivme kazandığını belirterek, “Temelleri iki yıl önce atılan bu iş birliği ortamı, o tarihten bu yana da adım adım gelişip büyüyor. Yalnızca 2020 ve 2021’in ilk çeyreğinde bu bölgede 1,7 milyar Amerikan Doları’dan fazla değerde sözleşme imzalamış bulunmaktayız. Aynı dönemde, somut ticarî ilişkiler kurduğumuz ülke sayısını da 17’ye çıkardık” diye konuştu. Mikheev, Rosoboronexport’un bölgede küçük ve orta ölçekli silahların satışına yoğunlaştığını belirterek, ana ihraç kalemlerinin helikopterler, hava savunma sistemleri, deniz kuvvetlerinin gereksinim duyduğu ürünler, zırhlı personel taşıyıcılar, kolluk kuvvetleri için ekipman, havalimanları ve diğer yüksek güvenlikli merkezlerin savunması için ekipman, şehir güvenliği ve savunmasında kullanılan küçük silahlar olduğunu vurguladı.

Abidjan’da düzenlenen ve özellikle Afrika kıtasından geniş çaplı bir potansiyel alıcı katılımına sahne olan Shield Africa-2021 Fuarı boyunca, gerek Rosoboronexport, gerekse diğer Rus savunma sanayi şirketlerinin temsilcileri, gözlemcilerle üç gün boyunca ardı ardına yoğun temaslar gerçekleştirdi, bu süreçte poligon velar ve açık arazilerde de pek çok tanıtım gösterisi düzenlendi. Özellikle, meskun mahal güvenliği ve savunmasını ilgilendiren kolluk kuvveti ekipmanlarına büyük bir ilgi gösterilirken, kıtanın çeşitli ülkelerinden polis örgütlerinin yetkililerine etkileyici sunumlar yapıldı.  

Batılı savunma sanayii şirketlerinin pek çoğunun aksine, spesifik bir ürün ya da ürün demetine yoğunlaşmaktan ziyade portföyünde çok geniş bir yelpazeye yayılmış düzinelerce farklı askerî-sivil ürün tipi bulunan Rosoboronexport, hem şehir güvenliğine odaklanan kolluk kuvvetleri, hem de ulusal orduların gereksinimi olan silah ve bağlı ekipmanlar üretiyor. Rus üretici, bu fuarda da  BTR-80, 80A ve 82A zırhlı personel taşıyıcılar, Kalaşnikof AK-100 / AK-200 serisi, bölgede çok büyük talep gören AK-12 ve AK-15 taarruz tüfekleri, AK-19, AK-308 tüfekleri, yanı sıra da Rus anti-tank güdümlü füze sistemleri Kornet-E ve Kornet-EM, 120 ve 82 mm havan topları da dahil olmak üzere son derece zengin bir mönüyle görücüye çıktı.

Öte yandan, Abidjan’daki fuara bir tür “tam saha pres” taktiği içinde hazırlanarak gelen Rus savunma sanayinin, etkinliğe yalnızca Rosoboronexport ekibini değil, ülkenin bu alanda iddialı bir diğer yapılanması konumundaki VPK’yi de (Askerî Sanayi Şirketi / Military Industrial Company) gönderdiği gözlendi. VPG ekibi, bu katılım nedeniyle, yanında şirket mühendislerinin ürettiği yeni nesil savaş makinelerinden olan Tigr VPK-233316 ağır zırhlı aracı, Strela VPK-39473 hafif zırhlı aracı, Ural VPG çok amaçlı zırhlı aracından birer örneği de yanlarında getirmişti. Ki bu üç araç da Afrika’daki bir savunma sanayi fuarında ilk kez gözlemcilerin huzuruna çıkmış oldu.

Rus malı yüzlerce kalem askerî ve sivil ürünü tek elden satıyor

Rus şirketlerinin üç günlük fuardaki yoğun görüşme trafiğinin ardından ortaya çıkacak olan toplam hasılatın ne olacağı şimdiden bilinmemekle birlikte, Rus silahlarının Shield Africa-2021’in gözdesine dönüştüğü rahatlıkla söylenebilir.

Mikheev, kendi bölgesinde savunma sanayi aktörlerinin en prestijli buluşma noktalarından birini oluşturan bu fuarda, Afrikalı alıcılar ve potansiyel alıcılara Rus savunma sanayinin ne denli büyük bir yol katettiğini birinci elden gösterme imkânı bulduklarını belirterek, “Şirketimiz Rosonboronexport, Afrika’da zaten öteden beri son derece olumlu bir şöhrete sahipti. Bu tanınırlık ve saygınlık, düzenlenen son buluşmayla daha da artmış bulunuyor. Çünkü, biz bir devlet şirketi olarak, üretimden nakliyeye, satış sonrası hizmetlere kadar her alanda ‘müşteriyle üretici arasındaki tek pencere’ ilkesiyle hareket ediyoruz. Ortaklarımızı eksik kalabilecek hususlarla ilgili gereksiz ekstra arayışlara sokmuyoruz. Verdiğimiz hizmetlerin tamamı bütüncül bir yaklaşımla ve tek elden yürütülüyor . Ayrıca, yine hepsi devlet garantisi altında. Bu da Afrikalı alıcıları cezbeden bir diğer iddialı yönümüz.”

Ürün portföyünü geliştirip mümkün olan en üst çeşitliliğe çıkarmayı ilke edinen Rosoboronexport, bu amaçla, yakın zamanda yalnızca kendi üretimi askerî ve sivil ürünlerin satışını yapmayı bırakıp, ülke içindeki diğer mûteber satıcıların ürün ve hizmetlerinin pazarlanması işine de girişti. Şirket, bağımsız dış ticaret faaliyetlerinde yeterli deneyime sahip olmayan Rus üreticilerin sivil ürünlerini dünya pazarında tanıtmak ve bunları talep eden alıcılara en seri şekilde tedarik etmek için bünyesinde özel bir bölüm kurdu. Ardından da Rusya’nın bir dizi önde gelen üreticisiyle küresel tanıtım ve satışta ortaklık anlaşmaları imzalandı. Bu kapsamda en çok ilgilenilen ve yelpazeye katılan ürün grupları ise deniz / nehir gemileri, tıbbî malzemeler, meskun mahal savunmasında kullanılan hafif silahlar, polis-jandarma-itfaiye-ambulans ekipmanları, çeşitli kimyasallar ve metalürji ürünleri.

Rosoboronexport, bu yeni stratejisi doğrultusunda, dünyanın çeşitli ülkelerine modern itfaiye araçları, sivil helikopterler ve güvenlik sistemleri tedariki için halihazırda birkaç sözleşme de imzaladı. Diğer bazı ürün ve hizmet kalemlerinde ise alıcı adaylarıyla görüşmeler devam ediyor.

Kaynak: Defense Here

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri