İddiaya göre, Ukrayna ve Suriye’deki askeri müdahaleleriyle Avrupa enerji hatlarındaki etkisini artıran Rusya, şimdi de Libya’ya girerek Doğu Akdeniz’deki dengeleri lehine değiştirmeye hazırlanıyor.
ABD’deki Donald Trump yönetimi, IŞİD'e karşı savaş planını hayata geçirmeye çalışırken Rusya bölgede hissedilen boşluğu şaşırtan bir hızla doldurmaya devam ediyor. Habertürk'ten Özcan Tikit'in yorumuna göre gelişmeler Rusya’nın enerji hatlarını kontrol altına almaya yönelik bir stratejiyle Avrupa’yı batıdan ve güneyden kuşatmaya başladığına işaret ediyor. Moskova’nın Avrupa’yı kuşatma stratejisinin yeni bir halkası olarak şimdi de Libya’ya askeri müdahale hazırlığı içinde olduğu iddia ediliyor. Bölgeden gelen haberlere göre Rusya, Avrupa’nın enerji açığını besleyebilecek zenginlikte ve konumda olan başlıca ülkelerden Libya’ya müdahale için Mısır’a askeri yığınak yapmaya başladı.
Libya’nın doğusundaki Mısır’a bağlı kıyı kenti Sidi Barrani’ye Rus özel kuvvetlerinin ve insansız hava araçlarını müdahale amacıyla konuşlandırdığı belirtiliyor. Rusya’nın Libya’da Mısır’ın desteklediği General Halife Hafter’e bağlı birliklere Kremlin’e bağlı özel ordularla eğitim verdiği de iddia ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’den sonra Libya’ya IŞİD ile mücadele söylemiyle askeri müdahale için düğmeye basması halinde Doğu Akdeniz’deki dengeler de bölgedeki pek çok aktörün hesabını altüst edebilecek şekilde değişecek.
Suriye müdahalesiyle fiilen Türkiye’nin güney komşusu haline gelen Rusya, Libya hamlesiyle Avrupa’nın da güney komşusu olup önemli bir enerji hattına hâkim olma avantajını elde edecek.
NATO dün 120 İngiliz askerinin Rusya’yla sınır komşusu olan Baltık ülkesi Estonya’ya gönderildiğini ve Amari hava üssüne konuşlandırıldığını duyurdu. Challenger 2 tankları ve AS90 kendinden hareketli top parçaları dahil 300 İngiliz aracının da gemi ile Estonya’ya gönderileceği belirtildi. Aralarında tankların da bulunduğu Fransız zırhlı araçlarının da trenle Estonya’ya ulaştığı açıklandı.
Kıbrıs Rum Kesimi için Rusya askeri, enerji ve ekonomik konularda çok önemli bir müttefik. Ülkedeki savunma sistemleri Rusya yapımı. Enerji ve ekonomi alanındaki işbirliği de AB'yle yarışacak kadar gelişmiş durumda. Rum Kesimi Rusya'yı kendisini Türkiye'den koruyacak bir güç olarak görüyor. Bir araştırmaya göre Kıbrıslı Rumlar, hem de ezici bir çoğunlukla Atina'dan çok Moskova'ya güveniyor.