Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya yönelik işgal hamlesini başlatmasının üzerinden 10 gün geçti.
Savaşın 10'uncu gününde ülkenin büyük bir bölümünde çatışmalar devam ederken, Rusya ağır kayıplarına rağmen sahada yer yer ilerlemeyi sürdürüyor.
Çatışmaların ve kara muharebelerinin devam ettiği ana cepheleri ise ana hatlarıyla dörde ayırmak mümkün:
- Başkent Kiev ile Çernihiv ekseni
- Ülkenin doğusundaki Sumi-Harkiv hattı
- Donbass bölgesi
- Kırım'ın kuzeyinde Odessa-Zaporijya ekseni
Rusya'nın çatışmalarda özellikle Ukrayna'nın iç bölgelerine ulaşma, başkent Kiev'i kuşatma ve Ukrayna için stratejik öneme sahip merkezleri kontrol altına almayı hedeflediği dikkat çekiyor.
Bu kapsamda cephe gerisine paraşütle asker de indiren Rusya, karadan da cephe hatlarını ilerletmeye çalışıyor. Bu ilerleme girişimleri, Ukrayna ordusunun direnişi sebebiyle ağır kayıplara yol açıyor.
Savaş onuncu gününe girerken, Rusya halen Ukrayna hava sahasında net bir üstlük kurabilmiş değil. Bu durum Ukrayna'nın yer yer hava araçlarını kullanabilmesine olanak sağlarken, Rusya'nın ise savaş uçakları ve helikopterleri dilediği gibi değerlendirememesine sebebiyet veriyor.
Çatışmaların seyri
Başkent Kiev'in dış mahallelerine kadar ilerleyen Rusya burada şiddetli bir direnişle karşılaşmış durumda. Bu direnişe karşılık Rus güçleri, Kiev'i kuzey, batı ve doğu bölgelerinden kuşatmak üzere ileri hamlelerde bulunmaya çalışıyor.
Sumi-Harkiv hattında da çeşitli şehirlerin ele geçirilmeye çalışılmasının yanı sıra, Rus birlikleri karadan Ukrayna içlerine girme arayışında. Donbass bölgesinde çatışmalar genel olarak Rus destekli Donetsk ve Luhansk güçleriyle Ukrayna ordusu arasında cereyan ederken, Rus tarafının ilerleyişi oldukça kısıtlı.
Rusya'nın şimdiye kadar en çok ilerleme kaydettiği bölge ise, Kırım'ın kuzeyindeki Mykolaiv, Herson ve Zaporijya oblastları. Burada Rusya Herson şehrini ele geçirmiş, Donbass bölgesiyle kara bağlantısı kurmuş ve Mariupol'u kuşatmış durumda. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ni kontrol altına alan Rusya, Mykolaiv şehrinin dışında konuşlanmış halde. Aynı zamanda Güney Ukrayna Nükleer Santrali'ne de ilerlemeye devam ediyor. Rusya'nın hedefinin bölgede Odessa, Mykolaiv, Herson ve Zaporijya oblastlarını tamamen kontrol altına almak, ayrıca Moldova'daki Rus destekli Transdinyester bölgesiyle kara bağlantısı kurmak olduğu belirtiliyor.
Çatışmalar her iki taraf için de ağır kayıplarla sürerken, daha büyük kayıpları veren taraf ise Rusya. Ancak Rusya'nın verdiği ağır kayıplara rağmen saldırılarını durdurmadığı ve Ukrayna şehirlerini şiddetli bombardımanlarla hedef aldığı dikkat çekiyor. Savaşın sürmesiyle Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarının da şiddetlenmesinden ve sivil kayıpların artmasından endişe ediliyor.
Kaynak: Mepa News