Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, planlarına göre 100 milyondan fazla doz aşının mayıs sonuna kadar ulaşacağını söyledi.
Aşılama tamamlandığında salgının kontrol altına alınabileceğini ifade eden Koca, "Türkiye için, “Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar!” dersek, bu, mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır" dedi.
Koca, video konferans yöntemiyle toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye'de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı" diyerek yurt dışından toplam 18 milyon dozun üzerinde aşı getirildiğini ve şimdiye dek 10 milyon dozun ellerine geçtiğini belirtti.
Öte yandan Bakan Koca, 1,4 milyon doz Biontech aşısının bugün Türkiye'ye ulaştığını kaydetti.
Bakan Koca'nın açıklamasında şu bölümler yer aldı:
"Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı......Bildiğiniz gibi, yakın zamana kadar süreci Sinovac aşısıyla yürüttük. Şimdi, Alman menşeli Biontech aşısı da sürece dâhil oldu. 1,4 Milyon doz Biontech aşısı bugün itibariyle elimize ulaşmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu, 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olaraksa 30 Milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır. Başında Türk bilim insanlarının bulunduğu Biontech’in üretim kapasitesi arttıkça, Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak."
Sputnik için görüşmeler başladı
"Kamuoyunda adı sık geçen Rus menşeli aşı Sputnik V’in gelişim süreçlerini yakından izledik. Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek."
Yerli aşı Faz 2 safhasında
"Yerli aşı çalışmalarımız, bu anlayışla, sonuca doğru önemli gelişmeler kat ediyor. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen İnaktif aşı Faz 2 safhasındadır. Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisanda yapılacak, sonuçların elde edilmesini takiben Nisan ayı sonunda, son aşama olan Faz 3 aşamasına geçilecek."
Sprey aşı tekniği
"Bunlara ilaveten şu gelişme de son derece dikkate değerdir: Çünkü aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak. Türk bilim insanlarının bu girişimi sonuçlanırsa, bu, dünyadaki ilk İntranazal Covid aşısı olacak. Üretim verimliliği son derece yüksek olan bu aşıdan sadece 1 tesiste, yılda 250 milyon doz üretilebilecek."
Kaynak: Euronews