Uluslararası yardım kuruluşu 'Save the Children'ın, çatışmaların en yoğun olduğu bölgelerden toplanan verilerle hazırladığı rapor, savaşların en fazla çocukların hayatını riske attığını rakamlarla ortaya koydu. Son yayınlanan bir rapora göre 2013 ile 2017 arasında, silah seslerinin susmadığı 10 ülkede, beş yaşının altında en az 870 bin çocuğun hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Yaşamını yitirenlerin 550 bini bebek. Aynı dönemde ölen savaşçıların sayısı ise 175 bin.
'Çocuklara karşı savaşı durdurun' başlıklı rapora göre 2010 yılından bu yana, teyit edilebilen vakalara göre çocuklara yönelik ölümcül saldırılar ve çocuklara silah verilmesi gibi suistimaller yüzde 174 artış gösterdi.
Verilere göre 2017 yılında 420 milyon çocuk kurşunların gölgesinde yaşadı. Bu sayı bir önceki yıla oranla 30 milyon daha fazla.
Çocuk hakları ihlalleri ile ilgili vakalar ise 2010 yılında 10 binin altındayken, 2017 yılında rekor düzeye ulaşarak 25 binin üstüne çıktı.
Ölen her bir savaşçı için 5 masum çocuk hayatını kaybediyor
Savaşın yol açtığı gıda sıkıntısı, açlık, sağlık hizmeti alamamak, insani yardımlara ulaşamamak çocukların hayatını kaybetmesinde en büyük etkenler olarak görülüyor.
Save The Children CEO'su Paul Ronalds güç kavgasının asıl kurbanlarının çocuklar olduğunu şöyle özetliyor: "Çatışmalarda ölen her bir savaşçı için 5 masum çocuğun hayatını kaybettiğini düşünmek utanç verici."
Yemen'de her 10 dakikada 1 çocuk önlenebilir sebeplerden dolayı ölüyor
Raporda incelenen ülkelerden Yemen'de, savaşın başlamasından bu yana 5 yaşının altında 85 bin çocuğun yaşamı hastalık veya açlık nedeniyle son buldu. 11 milyondan fazla çocuk ise acil insanı yardıma muhtaç.
Birleşmiş Milletlere göre de her 10 dakikada bir 5 yaşının altındaki bir çocuk 'açlık' gibi önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor, yetersiz beslenen 2 milyon çocuksa ölümle burun buruna.