Şimon Peres'in felç geçirerek hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı. Peres'in felç geçirdikten sonra Tel Aviv yakınlarında kaldırıldığı hastanede öldüğü bildirildi. Şimon Peres, Filistin lideri Yaser Arafat'la birlikte 1994 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
ABD Başkanı Barack Obama da Peres'in ölümü ile ilgili yaptığı açıklamada, çok az insanın tarihin akışında etkili olabildiğini dile getirerek, "Benim dostum Şimon böyle bir insandı" dedi.
Dünya Yahudiler Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder de Peres'i "Mr. İsrail" diye tanımladı. Peres'in akıllı bir devlet adamı, büyük bir entelektüel ve stratejist olduğunu ifade eden Lauder, Peres'in İsrail'i özgür, güvenli ve olgunlaşmış bir devlet haline getirdiğini ifade etti.
Polonya'dan göçtü, cumhurbaşkanı oldu
Peres 1923 yılında Polonya'nın doğusunda bir kereste tüccarının oğlu olarak dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte 1934'te Filistin'e göç etti. Siyasi hayatı boyunca iki kez başbakanlık yaptı. Birçok bakanlık görevi üstlendi. 2007 – 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu.
Dışişleri Bakanlığı sırasında eski Başbakan İzak Rabin ve Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat ile 1994 Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. İsrail nükleer geliştirme programının babası olarak adını duyurdu.
Kana katliamı sorumlusu
1996 yılının ilkbahar aylarında ülke seçim yarışına girdi. Peres’in rakibi sağcı Likud Lideri Benyamin Netenyahu’ydu. Peres’e yöneltilen en büyük eleştiri de yine 'güvercin’ olmasıydı.
Seçim atmosferindeki İsrail, Peres’in Başbakanlığı altında o yıllarda hâlâ işgal altında tuttuğu Güney Lübnan’da Hizbullah’a karşı ‘Gazap Üzümleri” operasyonunu başlattı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 400 bin Lübnanlının 800’ü BM’ye ait Kana kampına sığındı. İsrail 18 Nisan’da Kana yakınlarından kendisine roket atıldığını iddia ederek, kampa saldırı düzenledi, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 102 sivil saldırıda öldürüldü.
Mavi Marmara baskınında cumhurbaşkanıydı
Peres, Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda İsrail’in düzenlediği operasyonda on Türk öldürüldüğünde hâlâ İsrail Cumhurbaşkanıydı. Bu görevine 2014 yılına kadar devam etti.
Peres, evli ve üç çocuk babasıydı ama Cumhurbaşkanı seçildikten sonra eşi, onunla birlikte Kudüs’e gelmeyi reddetmiş, çift ayrı yaşamaya başlamıştı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "One Minute" krizinin yaşandığı Davos'daki toplantıda Şimos Peres'le birlikte
Erdoğan ile "One minute krizi"
2009 yılında İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerginlik yaşamıştı. "Gazze: Ortadoğu'da Barış" paneline katılan Erdoğan, moderatör David Ignatius'a söz hakkı tanımadığı için tepki gösterdikten sonra salonu terk etmişti. Kamuoyuna Erdoğan'ın moderatöre sarf ettiği ifadeye atfen "One minute krizi" olarak yansıyan gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasına yol açan olaylar arasında yer aldı.