Sırbistan: Büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşıma kararı nihai değil

Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın medya danışmanı Suzana Vasiljevic, büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararının 'nihai' olmadığını açıkladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın medya danışmanı Suzana Vasiljevic dün yaptığı açıklamada Belgrad’ın büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının “nihai” bir karar olmadığını söyleyerek kafaları karıştırdı. Yaklaşık bir hafta önce ABD Başkanı Donald Trump Sırbistan’ın büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağını duyurmuştu.

Balkan Savaşı’nda birbirine düşman olan Sırbistan ve Kosova arasında geçen hafta Beyaz Saray gözetiminde yapılan zirvede İsrail beklenmedik bir zafer kazandı. Zira Sırbistan İsrail’i tanımayı kabul etti ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma konusunda Washington’un adımlarını takip etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington’un üç yıl önce Kudüs’ü -işgal altındaki doğu kısmı da dahil olmak üzere- İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından Sırbistan’ın, büyükelçiliğini Kudüs’e taşımayı kabul eden ilk Avrupa ülkesi olacağından ötürü oldukça memnun olduğunu dile getirdi.

Trump adımın tamamlandığını öne sürse de Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın medya danışmanı Suzana Vasiljevic dün yaptığı açıklamada bunun “nihai bir karar olmadığını” söyledi. Vasiljevic yerel medya kuruluşlarına verdiği demeçte “Henüz hiçbir şeyi kabul etmedik ve hiçbir şey imzalanmadı” ifadelerini kullandı.

Vasiljevic “Durumun nasıl gelişeceğine ve İsrail’in Kosova ile ilişkileri söz konusu olduğunda nasıl hareket edeceğine bakacağız” dedi.

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı herhangi bir açıklama yapılmasına yönelik talepleri yanıtsız bıraktı.

İsrail'in Kosova'yı tanıması kararı değiştirebilir

Dün İsrail medya kuruluşlarına konuşan ismi açıklanmayan bir kaynak, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e “yakın” olduğunu söyleyerek İsrail’in Kosova’yı tanıması halinde Sırbistan’ın büyükelçiliğini taşımayacağını belirtti.

İsrail’in tanınması, uluslararası arenada kabul edilmek için mücadele veren ve eskiden Sırbistan’a bağlı olan Kosova için büyük bir zafer olarak görüldü.

ABD ve Batılı ülkelerin çoğu Kosova’yı tanırken, Belgrad ve müttefikleri olan Rusya ve Çin tanımayı kabul etmiyor. Bu da hala sürmekte olan gerilimin başlıca sebeplerinden biri sayılıyor.

Sırbistan büyükelçiliğinin taşınmasına ilişkin şüpheler, yayınlanan bir video kesitinde Trump’ın anlaşma maddelerini okurken büyükelçiliğin yerini değiştirme taahhüdünü açıklaması üzerine Vucic’in yüzünde beliren şaşkınlık ifadesinin ardından ortaya çıktı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı daha sonra yaptığı açıklamada bu adım için son tarihin 2021 Temmuz olduğunun söylenmesine şaşırdığı konusunda ısrar etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Erdoğan Sırbistan ve Kosova liderleriyle görüştü
Kosova İsrail'i tanıma kararı aldı
Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Saçi'ye karşı 'savaş suçu' iddiası

Haberler Haberleri