Uzun süredir ekonomik sorunlarla boğuşan Mısır'da para birimi gün geçtikçe eriyor.
2022'de dolar karşısında yüzde 40 değer kaybeden Mısır Lirası, 2023'e yüzde 7'den fazla düşerek başladı.
Middle East Eye'ın ekonomi uzmanları ve analistlerle yaptığı görüşmelerde, Dış İlişkiler Konseyi Üyesi Brad Setser, Mısır lirasındaki hareketli dalgalanmaların, Sisi rejiminin fiiliyatta doları sabit tutma girişimlerinden uzaklaşma girişimlerinin bir sonucu olduğunu söyledi.
Sisi rejimi, Uluslararası Para Fonu ile yaptığı anlaşma kapsamında, yeni bir döviz rejimine geçmeyi ve "esnek kur" sistemini benimsemeyi kabul etmişti.
Setser Mısır'ın sabit döviz kurunu sürdürecek bir döviz rezervine ve döviz girdisine sahip olmadığını belirtiyor.
Döviz rezervinde sıkıntı yaşayan Mısır, rezervlerini korumak amacıyla ithalat şirketlerinden akreditif talep etmişti. Bu da karaborsada dolar talebine ve gümrüklerde ticari malların yığılmasına yol açmıştı. Mısır'ın bu yıl ödemesi gereken 45 milyar dolar borcu bulunuyor.
Mısır'da darbeyle iş başına gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi uzun süredir ekonomi alanında ciddi eleştirilerle karşı karşıya. Bu eleştirilerin başına ülkenin ekonomisinin ve üretim sisteminin neredeyse tamamen Mısır ordusunun elinde olduğu eleştirisi geliyor. Söz konusu durum Sisi'den önce Hüsnü Mübarek ve diğer liderlere de getirilen bir eleştiriydi.
Ekonomik göstergelerin dibi görmeye devam etmesinin Mısır'da Sisi'nin iktidarını da olumsuz etkileyebileceği tahmin ediliyor.
Kaynak: Mepa News