Irak’ta tansiyon yüksek. Yolsuzluk, işsizlik ve yetersiz kamu hizmetlerinden şikâyetçi olan halk sokaklarda. Protestolara son destek Iraklı Şii lider Sistani’den geldi. Bağdat hükümeti Başbakanı Abadi tansiyonu düşürmek için Basra’yı ziyaret etti.
Irak’ın en güneyindeki Basra kentinde bir haftadır devam eden gösterilere yönelik dün Iraklı Şii lider Sistani’den dikkat çekici bir çıkış geldi. Sistani göstericilere destek verdi.
Ayetullah Sistani’nin temsilcisi Abdülmehdi Kerbelai dün verdiği Cuma hutbesinde şunları söyledi:
"Eski ve yeni yetkililerin ihmallerinden dolayı mali kaynakların bolluğuna rağmen halkın zorlu yaşam koşullarında büyük acılar çektiğini hissediyoruz. Halkın haklı taleplerinde kendileriyle dayanışma içindeyiz. Yetkililer görevlerini iyi yapsalardı, uzmanlardan destek alsalardı ve devlet kurumlarını kotalarla işletmeselerdi yolsuzluğu ve bugün şahit olduğumuz trajediyi durdurabilirlerdi. Irak’ın en bolluk içindeki bölgelerinden biri olan bu şehrin, sefil ve yoksun olması hiç de adil değil ve kabul edilemez. Halkın çoğu kötü yaşam koşullarından, kamu hizmetlerinin olmamasından ve salgın hastalıkların yayılmasından muzdarip. Merkezi ve yerel yönetimler, vatandaşların talepleriyle ciddi ve gerçekçi bir şekilde ilgilenmeli ve acilen sorunlara çözüm bulmak için çalışmalıdır."
Kerbelai ayrıca protestolarda öfkeyle kamu mallarına ve şirketlere zarar verilmemesi, zira bu zararın halkın kendine döndüğü uyarısında da bulundu.
Abadi’nin Basra temasları
Irak Başbakanı Haydar Abadi "terörle mücadele" toplantısı için gittiği Brüksel’den döner dönmez dün Basra yerel yönetimi ve güvenlik yetkilileriyle bir dizi görüşmede bulundu. Abadi’nin bürosundan yapılan açıklamada Başbakan’ın Basra Valisi Esad el-Aydani ile görüştüğü Basra’da gerçekleştirilmeyi bekleyen büyük projeler ve halka daha iyi hizmet verebilmenin önündeki sorunları çözmeyi tartıştıkları ifade edildi. Açıklamada hangi kararların alındığına dair bilgi ise verilmedi.
Abadi’nin Basra’ya yaptığı ziyarete rağmen işsizliğe çare bulunması ve daha iyi yaşam koşulları için sürdürülen gösteriler liman yakınlarında devam etti. Onlarca kişinin katıldığı gösterilerle kamyonların limanlara giriş ve çıkışı engellendi.
Iraklı memurlardan biri Reuters haber ajansına şunları söyledi:
“Limana doğru giden yolları kapattılar ve bizden evlerimize gitmemizi istediler.”
Protestoculardan üniversite mezunu bir işsiz olan 29 yaşındaki Muhammed Cabbar da “Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimiz durmayacak” dedi ve ekledi: “Eğer bize iş verilmez ve yaşam koşulları iyileştirilmezse Basra’yı da kapatır, petrol üretimini durdururuz.”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Petrol Bakanlığı Basın Danışmanı Asım Cihad şu ifadeleri kullandı:
"Güneydeki petrol ihracatı Basra’da su ve elektrik gibi hizmetlerin olmamasından dolayı yapılan gösterilerden etkilenmedi. Danışman, başkanlığını Petrol Bakanı Cabbar Luaybi’nin yaptığı ve 6 bakandan oluşturulan kriz masasında sorunların çözümüne yönelik paket önlemler alındığını söyledi. Yetkili petrol şirketlerinin genel merkezine baskın ya da yabancı çalışanların helikopterle tahliyesi gibi söylentilerin abartılı olduğunu belirten Danışman amacın hükümete olayları kontrol edilemeyen bir görüntü vererek istikrarsızlığa sebep yol açmak olduğunu vurguladı."
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak da Şarku’l Evsat’a yaptığı açıklamada ABD’nin İran’a uyguladığı ambargonun Irak’ı da etkilediğini söyleyerek Irak’ın İran’dan elektrik almaya devam etmesi için borcunu kapatması gerektiğini, bunun da 100 milyon dolar tutarında olduğunu belirtti. Yetkili aynı zamanda İran’dan Irak’a giden doğal gaz hattında da Irak’ın İran’a borçlarını ödeyememesinden dolayı yakında sevkiyatın durabileceğini vurguladı.