The Guardian'ın haberine göre yerel kaynaklar el Şebab'ın güney Somali'de pazar günü bir saldırı gerçekleştirdiğini ve bu saldırı sonucunda 46 Uganda askerinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Uganda askeri kuvvetleri ise 4 askerin öldüğünü açıklamıştı.
Batı destekli Mogadişu hükümetine bağlı ordu görevlisi Ahmed Hassan'ın aktardığına göre saldırı sabah 2 tane bombalı aracın Bulo-Marer'deki zırhlandırılmış üssün girişinde patlatılmasıyla başladı. Ugandalı askerlerin bulunduğu üsse yaklaşık 100 savaşçı ağır silahlarla yaylım ateşi açarak ve el bombaları atarak saldırıya devam etti.
Hassan, "Saldırı geri püskürtüldü ancak birçok asker yaşamını yitirdi." dedi. Bölge sakinlerinden Nur Yusuf, ortalığın durgun olduğunu ve Afrika Birliği askerlerinin devriye gezdiğini bildirdi.
Saldırıyı üstlenen el Şebab sözcüsü Abdülaziz ebu Musab, 14 savaşçının hayatını kaybettiğini açıkladı.
"Afrika'nın boynuzu" olarak isimlendirilen Somali'de, El Şebab ve Hrisitiyan askerlerden olan Afrika Birliği tarafıdan desteklenen Mogadişu hükümeti arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Afrika Birliği ülkeyi terkecek: Şebab geri mi dönüyor?
21 bin Afrika Birliği askerinin Somali'den 2020'ye kadar çekilecek olması ve ülke güvenliğinin yalnızca Mogadişu hükümetine bağlı silahlı güçlere kalacak olması ülkede Şebab'ın tekrar hakimiyet kurma ihtimalini artırıyor.
El Kaide'nin Doğu Afrika kolu olarak faaliyet gösteren Şebab Hareketi, Somali'nin yaklaşık yarısını kontrolü altında tutuyor. Somali'deki İslami mahkemelerin birleşmesi ile kurulan ve güçlü bir siyasal-askeri iktidar olarak ortaya çıkan Şebab Hareketi, 2006 yılında Etiyopya'nın ABD desteği ile Somali'ye girmesi sonucu ülkedeki mutlak iktidarını kaybetti.
2010 yılında Şebab'ın tekrar güç kazanması sonrasında ise Somali'nin başkenti Mogadişu'da Batı ülkelerinin desteği ile bir hükümet kurulmuştu. Şebab Hareketi, yabancı askerlerin ülkelerini terketmesi ve İslam hukukunun uygulanması talebinde bulunuyor.
Kaynak: Mepa News