Somali'nin yeni yönetimi ülkede uyuşturucunun altın çağını başlattı

Somali'de 2022 yılının Mayıs ayında iktidara gelen yeni yönetim, Kenya'dan uyuşturucu ot ithalatını zirve noktasına çıkardı.

Somali'de 2022 yılının Mayıs ayındaki seçimle göreve gelen Hasan Şeyh Mahmud yönetimi, ülkede uyuşturucunun altın çağını başlatmış durumda.

Mogadişu yönetimi lideri Mahmud'un göreve geldikten sonra yaptığı iki icraatler dikkatleri çekmişti. İlk olarak seçildiği gün ABD askerlerini ülkeye yeniden çağıran Mahmud, kısa bir süre sonra ise Kenya'dan uyuşturucu ithalatına izin verme kararı almıştı.

Daha önceki yönetim Kenya'dan uyuşturucu bir tür ot olan kat (gat/khat/mira) ithalatını yasaklamış, ithalatı Etiyopya üzerinden yapmaya karar vermişti. Mahmud ise ithalatı Kenya üzerinden yaparken bir yandan da ithalat rakamlarını büyük ölçüde artırdı.

Uyuşturucu ithalatı 2,5 katına yükseldi

Bölgeden aktarılan son rakamlara göre, Mayıs 2022'de ticaret yeniden başladığı zaman günlük 19 ton düzeyinde olan kat otu ithalatı bugün itibarıyla günlük 50 tona yükseldi. Bu rakamlar, yaşanan artışın 2.5 kattan daha fazla olduğu anlamına geliyor.

Kenya yönetimine bağlı üretim yapısının başkanı Felix Mutwiri, halihazırda günlük 50 ton ihracat yapmalarına izin verildiğini ifade ediyor. İlerleyen süreçte ise ihracat rakamlarının artacağı düşünülüyor.

Mayıs 2022-Ekim 2022 arası dönemde Kenya, Somali'ye uyuşturucu ihracatından 4 milyar Kenya şilini (yaklaşık 32 milyon Amerikan doları) gelir elde etmişti. Kenya Hava Yolları da kat otu ticaretine aracılık etmekle suçlanıyordu.

Somali'de Mogadişu yönetiminin serbest bıraktığı kat otu, oldukça tehlikeli etkilere sahip olabilen bir tür uyuşturucu türü olarak biliniyor. Özellikle Yemen ve Somali'de uyuşturucu olarak kullanılan kat bitkisi, sosyal sorunların yanı sıra tarımsal üretim ve sulamaya da olumsuz etkileriyle öne çıkıyor.

Mogadişu'daki yeni yönetimin kat ithalatını artırması, ülkede uyuşturucunun altın çağının başladığı yorumlarına yol açıyor.

ABD'nin de bölgedeki askeri varlığı doğrultusunda Somali'yi uyuşturucu üretimi için bir merkez olmasının yanı sıra, dünya uyuşturucu ticaretinde bir kavşak noktası olarak da kullanacağından endişe ediliyor.

Geçmişte BM tarafından yayınlanan raporlarda, Doğu Afrika uyuşturucu ticaretinde bir kavşak noktası olarak anılıyordu.

Raporlarda Doğu Afrika'nın, Asya ve Latin Amerika'dan gelen uyuşturucunun ABD, Batı Avrupa ve Güney Afrika'ya ulaşması konusunda ara nokta görevi gördüğü belirtiliyordu.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Dört ülke Eş Şebab'a karşı güçlerini birleştiriyor
Somali'de Eş Şebab karşıtı zirve öncesi Başkanlık Sarayına havanlı saldırı
ABD Somali'de IŞİD'in üst düzey isimlerinden birini öldürdüğünü açıkladı

Haberler Haberleri