Threads platformu kimi kullanıcılar tarafından kötü bir "Twitter kopyası" olarak görülürken, kimi kullanıcılarda Twitter'a güçlü bir alternatif oluşmasından gayet memnun. Threads aynı Twitter ve Facebook gibi bir sosyal medya platformu fakat onu diğer popüler alternatiflerinden ayıran önemli bir farkı var. Threads, kullanıcıların farklı, uyumlu sosyal medya platformunda yer alan kullanıcılarla bağlantı kurmasına izin verecek.
Bunu e-posta kullanımına benzetmek mümkün. G-mail kullanıcısına e-posta göndermek için Yandex, Yahoo, Protonmail, Tutanota ve diğer popüler alternatifleri kullanabilirsiniz. Gmail kullanmanız şart değildir.
Fediverse Ağ
Threads geliştiricileri platformun ilerideki sürümlerinin Mastodon gibi alternatif, merkeziyetsiz platformlarla ortak çalışabileceğini duyurdu.
Mastadon yıllardır mevcut olan, açık kaynak özgür bir sosyal medya platformudur. Japonya'da kullanımı yaygındır. Twitter'a karşı önemli bir alternatif olarak büyümeye devam etti.
Mastodon, en büyük gücünü Fediverse protokolünden alıyor. Fediverse, kullanıcıların merkezi olmayan platformlarda resim, müzik ve blog yazıları paylaşmasına izin veren açık kaynak bir protokoldür.
Kim bilir çokta uzak olmayan bir gelecekte birden fazla sosyal medya uygulaması kullanmaktan kurtulmuş olacağız.
Facebook'u takip etmek için Facebook, Instagram'ı takip etmek için Instagram, Twitter'ı takip etmek için Twitter kurmak zorunluluğundan kurtulmuş olacağız.
Butün sosyal ağların ortak çalıştığı ağlar çok uzakta değil artık.
Fediverse ağlarda herhangi bir merkezi sunucu kesinlikle yoktur. Verdiğimiz e-posta örneğini tekrar hatırlayın, Threads kullanıyorsanız bir Mastodon kullanıcısını takip edebilecek, Mastadon kullanıcılarının sizi takip etmesine izin vereceksiniz.
Threads'ın kullanıcı isimlerinin yanına koyduğu threads.net kullanıcının Fediverse ağına katıldığı ağın alan adını belirtir. İlerde bu noktada farklı alan adları görmeye başlayacağız.
Farklı ağlar ile istediğiniz kullanıcı adını almak da cabası :)
Türkiye'de yaygın olarak kullanılmasa da, Mastodon da farklı alanlar için (spor-yazılım-müzik-ekonomi vs) farklı topluluk ağları (sunucuları) dahi mevcut. Bu kullanıcıları topluluklara özel uygulamalara katılma derdinden de kurtaracak. Tabi ki farklı ağlara yine bağlanabileceğinizi unutmayın.
Bunun yanında yeterli imkana sahipseniz kendi Fediverse ağınızı dahi kurabilirsiniz. Fediverse ağına kendi alan adınız ile dahil olabilir, sunucunuz için kayıt politikası, üyelik şartlarını belirleyebilirsiniz.
Her Fediverse topluluğunun (sunucusunun) kendi kuralları, gizlilik politikası vardır. Bir Fediverse ağında geçerli olan kural diğer ağlarda geçerli olmayabilir.
Threads, Meta sahipliği nedeniyle Fediverse ağına dahil olmak için kötü bir alternatif olacaktır. Kullanıcıların Mastodon gibi alternatif platformlara dahil olup, Threads hesaplarını takibe alması veya Threads kullanıcılarını diğer platformlarda oluşturulmuş hesaplarını Threads üzerinden takip etmeye davet etmesi daha isabetli bir yaklaşım olacaktır.
Bu, Meta'nın Threads üzerinden uygulayacağı yasakları aşmanın önemli bir yolu olacaktır.
Threads, Meta sahipliği nedeniyle kullanıcı verileri nedeniyle elbette Twitter kadar kötü durumda. Fakat Threads'ın diğer merkezi olmayan ağlarla ortak çalışmaya başlayacak olması kullanıcı özgürlüğü açısından önemli bir adım.
Bu Threads üyeleriyle iletişime geçmek için kullanıcıların Instagram'a üye olma zahmetinden de kurtaracak.
Peki ya bundan sonra kullanıcıları neler bekliyor?
• Mesajlaşma platformlarının ortak ağı (matrix)
• Merkeziyetsiz web siteleri (web 3.0)
• Tüm platformlarda çalışabilecek yerel web uygulamaları (PWA)
Bu içerik Mepa News için Ramazan Arslan tarafından hazırlanmıştır.