İsrail'in Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik başlattığı soykırım savaşı ve Lübnan'da Hizbullah ile çatışmaya başlamasından bu yana, Avichay Adraee'nin ismi resmi açıklamalardan televizyonda binlerce kişinin izlediği yorumlara kadar sık sık anılıyor.
Filistin ve Lübnan'daki pek çok kişi için, resmi açıklamalarda İbranice aksanıyla duyulan Arapçası genellikle gelecek kötü haberlerin bir işareti olarak algılanıyor.
İsrail'in 23 Eylül'de Lübnan'a yönelik savaşını tırmandırarak yüzlerce kişiyi öldürmesi ve bir milyondan fazla kişiyi de yerinden etmeye zorlamasından bu yana, insanlar onun zorunlu tahliye emirleri ve İsrail ordusunun tehdit ettiği hedefler hakkında bilgiler içeren konuşmalarını ve videolarını takip ediyor.
İsrail ordusunun Arapça sözcüsü olan Avichay Adraee, TikTok ve X'te yaptığı sürekli paylaşımlarla tanınıyor.
1982 Hayfa doğumlu olan Avichay Adraee anne tarafından Iraklı, baba tarafından ise soyu Türkiye'ye uzanıyor.
Lübnan'daki 2006 savaşından bu yana medyada yer alan Adraee'nin evde babası tarafından Arapça öğrenmeye teşvik edildiği, daha sonra okulda ve eski Mısır filmlerini izleyerek bu dili kapsamlı bir şekilde öğrendiği belirtiliyor.
20'li yaşlarının başında İsrail ordusunda Arap basınının sözcüsü olarak işe başladığında, sosyal medyayı kullanmanın önemini vurguladı. O zamandan beri paylaşımlarının tamamına yakını Arapça.
Avichay Adraee bir paylaşımında, “Buradaki fikir, sosyal medyayı sadece basın bültenlerini yaymak için değil, aynı zamanda belirli hedef kitleler arasında söylem oluşturmak için kullanmaktır" diyor ve ekliyor: “Biz sadece halkla ilişkiler yapmak değil, onları etki altında bırakmak istiyoruz.”
Yıllar geçtikçe, Orta Doğu'da daha fazla tanınan, neredeyse bir sosyal medya fenomeni haline geldi.
Tahliye emirleri
Ancak son zamanlarda Adraee, Gazze ve Lübnan'da yaşayanlara belirli bölgelerdeki evlerini terk etmelerini söyleyen duyurular yaparak İsrail hava saldırılarının yaklaştığının sinyalini veriyor.
Bu ayın başlarında Avichay Adraee, Lübnan'ın güneyindeki 25 kasabada yaşayan insanların derhal yaşadıkları yerleri terk etmesi emrini verdi.
Yaptığı açıklamada bu kasabalarda yaşayanlara evlerini terk etmeleri ve Awali Nehri'nin kuzeyine gitmeleri çağrısında bulundu.
Adraee, bölge sakinlerinin evlerine ne zaman dönebileceklerine dair belirli bir tarih ya da saat de vermiyor, ancak İsrail ordusunun “uygun koşullar sağlandığında” buna izin vereceğini söylüyor.
Uluslararası Af Örgütü'ne göre İsrail sivillere “yanıltıcı” tahliye uyarıları yapıyor ve onlara güvenli bir yere kaçmaları için zaman tanımıyor.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, “Analizimiz, İsrail ordusu tarafından yapılan uyarıların sadece yanıltıcı haritalar içermekle kalmadığını, aynı zamanda kısa bir süre önce -bir örnekte saldırılar başlamadan 30 dakikadan az bir süre önce- gece yarısı, birçok insanın uyuduğu, çevrimdışı olduğu veya medya haberlerini takip etmediği bir zamanda sosyal medya aracılığıyla yapıldığını gösteriyor” dedi. ve ekledi:
“Ayrıca, güney Lübnan'daki tüm kasaba ve köy sakinlerine tahliye talimatı vermek, yetersiz ve aşırı genel bir uyarıdır ve bunun kitlesel yerinden edilme koşullarını yaratmayı amaçlayıp amaçlamadığı konusunda soru işaretleri yaratmaktadır. Uyarıların etkinliği ne olursa olsun, bu uyarılar İsrail'in kalan sivillere hedef muamelesi yapabileceği anlamına gelmez.”
Gazze'deki gazetecilere yönelik suçlamalar
Adraee bu yılın başlarında da Al Jazeera televizyonunu "Hamas'ın faaliyetlerini örtbas etmekle" suçlayarak eleştirmişti.
Adraee bir paylaşımında “Okulda öldürülenler arasında çok sayıda Hamas teröristinin ismini bildiğinden eminim. Ama Gazze sakinleriyle hiçbir ilgisi olmayan bir yalanı ortaya atıyor” diye yazarak Gazze'deki savaşı başından bu yana takip eden Al Jazeera Arapça muhabiri Enes el Şerif'i üstü kapalı bir şekilde tehdit etti.
Al Jazeera ise bu yorumlara yanıt vererek bir açıklama yayınladı ve bu sözleri “sadece Enes'in karakterine ve dürüstlüğüne yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda gerçeği bastırmaya ve Gazze'den cesurca haber yapanları susturmaya yönelik açık bir girişim” olarak nitelendirdi.
Açıklama şöyle devam etti: “Enes, bugün 100'den fazla sivilin öldürülmesi de dahil olmak üzere korkunç olaylara şahit oldu ve yine de dürüstlük ve cesaretle haber yapmaya devam ediyor.”
Gazze'ye yönelik savaş boyunca aralarında birçok Al Jazeera çalışanının ve yakın akrabalarının da bulunduğu yüzlerce gazeteci İsrail tarafından öldürüldü.
Öte yandan Al Jazeera muhabiri Enes el Şerif'in akrabalarından birçoğu Pazar günü İsrail'in Beyt Lahiye'de düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybetti.
Kaynak: Mepa News, The New Arab