Ukrayna ve pek çok ülkede resmen soykırım olarak tanınan Holodomor / Golodomor "açlıktan öldürmek" anlamında Ukraince bir tabir olup 1932-1933 döneminde Sovyetler Birliği lideri Stalin'in emriyle Ukraynalıların kasıtlı politikalarla açlıktan ölüme mahkum ettirilmesi politikasını ifade etmektedir.
Bu süreçte Ukrayna'da Holodomor nedeniyle kaç kişinin öldüğü konusu ihtilaflı olup, tahminler 5-10 milyon aralığında değişmektedir. Ortalama ölü sayısı ise 8 milyon olarak kabul edilmektedir.
Ukrayna'da soykırıma giden yol
1924'te Lenin'in ölüp Stalin'in Sovyetler Birliği'nde iktidara gelmesiyle tüm birlikte olduğu gibi Ukrayna'da da baskılar arttı. Fakat asıl felaket 1932 ve 1933 yıllarında yaşandı.
1932 yılında Ukrayna'da tahıl hasadı kötü gerçekleşti. Rejim suçu özel çiftlik sahiplerine atarak çiftliklerin kötü yönetilmesinden dolayı hasadın kötü geçtiğini iddia etti. Açıklanan kararla tüm tarımsal üretimin devletleştirildiği duyuruldu. Sovyet askerleri Ukraynalı çiftçilerin ürünlerine el koydu, halk tarımda kullandığı çift hayvanları da dahil olmak üzere tüm hayvanlarını askerlerin ele geçirmemesi için kesince ellerinde çiftçilik yapabilecek at ve öküz de kalmadı.
Sovyet yönetimi ise topladığı ürünleri Rusya'ya gönderdi veya ihraç etti. Böylece Ukrayna'nın köylerinde çok şiddetli bir açlık dalgası yaşandı. Eldeki stoklar tükenince açlık, kırsal kadar olmamakla beraber Ukrayna'nın şehirlerini de vurdu. 1934'e kadar süren bu kıtlığa "Açlıktan öldürmek" anlamında Holodomor/Golodomor denildi.
Kırsal nüfusun yüzde 50'ye yakını öldü
Rakamlar, bu süreçte Ukrayna'da 5-10 milyon insanın, Ukrayna'nın kırsal nüfusunun yüzde 25'i ila yüzde 50'sinin öldüğünü göstermektedir. Holodomor'da Ukrayna'nın bazı köyler topluca açlıktan ölürken, şehirlerinde de açlıktan ölen kişilerinin sokakta cesetlerinin yatması sıradan bir olay haline gelmişti. Holodomor ile Ukrayna korkunç bir nüfus kaybına uğramıştı.
Uzmanlar bu kıtlığın Stalin tarafından kollektifleştirme kullanılarak Ukrayna nüfusunu azaltmak için yapılmış bir soykırım olarak değerlendirmekte, bunun en büyük delillerinin de Ukraynalı köylülerin elindeki tüm ürünlerin toplanıp Rusya'ya sevk edilmesi, hatta ihraç edilmesi, Ukrayna'ya yurt dışından yardım taleplerinin ise Stalin tarafından engellenmesi olduğunu belirtmektedirler. Stalin'in bu planının altında Ukrainlerin büyük nüfusunu iktidarı için tehdit olarak görmesinin yattığı iddia edilmektedir.
Harkiv sokaklarında açlıktan ölmüş cesetleri sokaklarda yatan Ukraynalılar (1933)
Holodomor esnasında Ukrayna'nın bir köyünde açlık çeken çocuklar (1932)
Holodomor'un ardından 1939'da başlayan 2. Dünya Savaşı da 1941-1945 döneminde milyonlarca Ukraynalının ölümüne neden olmuş ve ülkeyi çok ağır bir yıkıma uğratmıştır. Holodomor ve 2. Dünya Savaşı Ukrayna nüfusuna büyük darbeler vurmuştur.
Kaynak: Mepa News