Sudan ordusu başkent Hartum'u geri almak için büyük bir saldırı başlattı

Ordu, paramiliter grubu 'yok etmek' amacıyla Hızlı Destek Kuvvetleri'ne yönelik çok yönlü bir saldırı konusunda uyarıda bulunmuştu

Sudan ordusu Perşembe günü başkent Hartum'da milis güçlerin elindeki toprakları geri almak için Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) karşı son ayların en büyük saldırısını başlattı.

Yerel basında çıkan haberlere göre ordu, Nisan 2023'te patlak veren çatışmalar sırasında paramiliter grup tarafından ele geçirilen Hartum ve Kuzey Hartum'daki birçok HDK mevzisine hava saldırısı düzenledi.

Çatışmaların Perşembe sabahı erken saatlerde HDK'nin Haziran ayında ele geçirdiği Hartum'un batısındaki stratejik bir askeri üssün yakınlarında başladığı bildirildi.

Al Jazeera, ordunun başkenti Omdurman şehrine bağlayan üç ana köprüyü ele geçirdiğini ve güçlerinin ağır çatışmaların yaşandığı başkanlık sarayına doğru ilerlediğini bildirdi.

Sudan Tribune'ün aktardığı yerel kaynaklar Hartum'un merkezi ve kuzeyinin yanı sıra ordunun kontrolü altındaki Omdurman'daki El Muhendisin bölgesinde çatışmaların yaşandığını bildirdi.

Ordu ayrıca HDK mevzilerini ağır bombardımanla hedef alırken, HDK de top atışlarıyla karşılık verdi.

Ordu Şubat ayında büyük bir taarruzla Omdurman'ın bazı bölümlerini HDK'den geri almıştı. Geçtiğimiz Nisan ayında çatışmaların başlamasıyla başkentin büyük bölümünün kontrolünü paramiliter gruba kaptıran ordu, o zamandan bu yana söz konusu milis güçleri Hartum'dan çıkaramadı.

"Aylardır üzerinde çalışılıyor"

Al Jazeera'ye konuşan askeri kaynaklar saldırının “aylardır planlandığını” ifade etti.

Sudan ordu komutanı Abdülfettah el Burhan'ın yardımcısı ve üst düzey bir general olan General Yasir el Atta daha önce ordunun HDK'yi etkisiz hale getirmek için çok yönlü bir saldırı hazırlığında olduğu ve kuvvetlerin eğitilip donatıldığı konusunda açıklamada bulunmuştu.

BM'ye göre ordu ve HDK arasındaki savaş Sudan nüfusunun beşte biri olan 10 milyon kişiyi yerinden etti ve on binlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Dünya Gıda Programı'na göre, taraflar arasındaki çatışmalar ülkenin 13 bölgesinde kıtlık yaşanmasını ve 25 milyondan fazla insanın açlıkla karşı karşıya kalması nedeniyle giderek büyüyen bir insani krizi de tetikledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri