ABD'nin Sudan'da savaşan tarafları ateşkes görüşmelerine davet etmesinin ardından ülkede orduya karşı savaşan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) görüşmelere katılmaya hazır olduğunu açıkladı.
HDK lideri Muhammed Hamdan "Hemidti" Dagalo Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada paramiliter grubun görüşmelere katılacağını söyledi.
ABD Salı günü HDK ve Sudan ordusunu, çatışmayı sona erdirmeye yönelik çabaların arttığı bir dönemde, 14 Ağustos'ta İsviçre'de görüşmek üzere bir araya gelmeye davet etti.
ABD, müzakerelere Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yapacağını ve Afrika Birliği, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Birleşmiş Milletler'in gözlemci olarak katılacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsviçre'deki görüşmeler ülke çapında şiddetin durdurulmasını, ihtiyaç sahiplerine insani yardım erişiminin sağlanmasını ve herhangi bir anlaşmanın uygulanmasını sağlamak üzere sağlam bir gözlem ve denetim mekanizmasının geliştirilmesini amaçlıyor.”
Abdulfettah el Burhan liderliğindeki Sudan ordusu henüz ABD’nin davetine yanıt vermedi.
HDK lideri Daglo müzakere davetinin "memnuniyetle karşılandığını" söyledi.
Paramiliter grubun lideri X'te yaptığı paylaşımda "Hayat kurtarma, çatışmaları durdurma ve ülkeyi sivil yönetime ve demokratik geçiş yoluna geri döndüren barışçıl, müzakere edilmiş bir siyasi çözümün önünü açma konusundaki ısrarlı duruşumuzu bir kez daha teyit ediyoruz." dedi.
Görüşmeleri canlandırma çabası
Sudan’da HDK ile askeri yönetim arasındaki acımasız savaş Nisan 2023'ten bu yana devam ediyor. Birleşmiş Milletler'e göre, her iki taraf da çatışmalar süresince çok sayıda savaş suçu işledi ve yine bu süreçte on binlerce insan öldü, neredeyse 10 milyon insan da yerinden edildi.
Salı günü yayınlanan bir BM raporu, Sudan'da yaklaşık 26 milyon insanın savaş nedeniyle yeterli miktarda yiyecek alamadığını ortaya koydu.
Blinken, Washington'un "bu yıkıcı savaşı sona erdirmek için ortaklarıyla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu" söyledi.
"Bu görüşmeler daha geniş siyasi meseleleri ele almayı amaçlamıyor. Sudan halkının uzun süredir talep ettiği gibi, Sudan'ın yönetimi yeniden sivil ellere geçmeli ve siyasi meselelerin ele alınacağı ve Sudan'ın demokratik geçiş sürecinin yeniden tesis edileceği bir sürecin tanımlanmasında siviller başrolü oynamalıdır." dedi.
Ancak savaşı sona erdirmek için şimdiye kadar gösterilen çabalar pek başarılı olamadı.
Geçen yıl Suudi Arabistan'da HDK ve ordu arasında yapılan doğrudan görüşmeler yalnızca geçici ateşkes anlaşmaları sağladı -ki bunlar da kısa süre içinde ihlal edildi- ve savaşı sona erdirme konusunda defalarca başarısız oldu.
Daha sonraki arabuluculuk girişimleri, her iki tarafın da sahada taktiksel avantaj elde etmek için yarışması nedeniyle savaşan tarafları aynı masaya oturtmakta başarısız oldu.
Bu ayın başlarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in özel temsilcisi tarafından Cenevre'de yapılan dolaylı görüşmeler BM tarafından "cesaret verici" bir ilk adım olarak nitelendirilmişti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada İsviçre'deki görüşmelerin amacının geçen yıl Cidde'de yapılan görüşmeleri yeniden canlandırmak ve üzerine yenilerini inşa etmek olduğunu söyledi.
Hem HDK hem de ordu, sivilleri kasıtlı olarak hedef almak, yerleşim bölgelerini ayrım gözetmeksizin bombalamak ve insani yardımları engellemek gibi savaş suçlarını birbirlerine yöneltiyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar